Analiza discursivă a intervenției publice a lui Traian Băsescu de la Radio România Actualități arată că președintele a avut foarte multe aprecieri la adresa instituțiilor politice din România. Majoritatea covârșitoare a acestor aprecieri au fost negative (după cum reiese și din enumerarea de mai jos). Au existat și două zone apreciate deschis: serviciile secrete și Parlamentul. Aceste aprecieri referitoare la Parlament sunt surprinzătoare și ar trebui să implice o repoziționare politică a Alianței PNL-PD.

CRITICI SI ATACURI

PNA

  • Daca ar fi fost o activitate buna, va asigur ca nimeni nu punea problema schimbarii unui numar atat de mare de procurori de la PNA, spre exemplu.

Guvern

  • „Daca Guvernul nu-si va face treaba, nu voi ezita sa reactionez public”. Am reactionat la inundatiile din Banat, si unii parca nu mai aveau aer. Cum adica? Presedintele spune ceva Guvernului? Pai, destabilizeaza tara! Nu, presedintele spune ce vede, si eu vad ce vede si electoratul. Acum, au spus, este coruptie! Parca am luat aerul unora! Ia uite, presedintele spune ca exista tentatia, exista posibilitatea ca unii ministri sa intre sub influenta unor structuri – si faptul ca, repet, nu s-a miscat nimic in mod real in sanatate, in energie, in vami, in Petrom – sunt tentative de a se introduce o ordonanta in neregula, probeaza ca am dreptate, probeaza ca este diferenta intre atitudinea Guvernului si ceea ce noi spuneam in campanie, iar eu nu pot sa ma fac ca nu vad.

Departamentul de Informații al Armatei

  • Dimpotriva, am pus capat unor tentative de a fi utilizate, servicii departamentale, cum ar fi cel de la Armata. A existat un nefericit care s-a gandit el ca ar fi bine sa ceara unui serviciu al Armatei informatii despre un anume politician. Bineinteles ca mi s-a raportat, pentru ca raspund de securitatea nationala si de utilizarea serviciilor de informatii, si am cerut sa-si vada de misiunea pe care o au.

Ministerul Sănătății

  • In nici un program al nostru nu e scris sa continuam sa toleram ce este in sistemul de sanatate.

Ministerul Economiei și Comerțului

  • In nici un program al nostru nu e scris sa continuam sa toleram ce se intampla in energie. Il acuzam pe Dan Ioan Popescu de smecheriile cu Hidro, dar constatam ca ne plac. Nu modificam nimic, ba dimpotriva, inainte sa reglementam precis pretul energiei din sistemul Hidro catre beneficiari, catre… mai deschidem piata in avans cu un an, o sa ne pupe toata lumea pe frunte ca ne-am depasit performantele la ceva, nu reusim sa le prindem din urma pe cele la coruptie, la lupta impotriva coruptiei, dar se pare ca ne depasim in probleme de energie, ne depasim tare.

Autoritatea Națională a Vămilor

  • Sau la vama, stam bine tare. Singura vama despre care am informatii de la oameni – iar o sa caute prin notele de la SRI si nu o sa gaseasca. Am informatii de la oameni. In Constanta-Sud, la terminalul de containere se pare ca s-a introdus legea vamala, dar deocamdata este singurul loc despre care am informatii ca se face vama asa cum trebuie, numai in Constanta-Sud, nici macar in tot portul Constanta, iar in restul vamilor sa nu mai vorbim, contrabanda e in floare!

LAUDE SI APRECIERI POZITIVE

SRI, SIE, servicii

  • Daca observati ce s-a intamplat la SRI, promovarea a fost de ofiteri tineri proveniti din sistem, acelasi lucru se va intampla si la SIE.
  • Va pot spune ca sunt luate masuri extrem de serioase, de control al intrarilor din zone specifice, al intrarilor de persoane, din zone din care ar putea sa provina teroristi si, in acelasi timp, zic eu, in baza rapoartelor pe care le am de la serviciile de informatii – si aici va afirm public ca lucrez foarte strans, din acest punct de vedere, cu serviciile de informatii – deci, in baza rapoartelor de la serviciile de informatii controlam realitatile interne.

Parlamentul

  • Eu cred ca Parlamentul si-a facut datoria. Tinand cont chiar de realitatea structurii Parlamentului, sunt destule legi care au fost trecute, Parlamentul a fost foarte productiv, eficient. Calitatea legilor este insa un lucru pe care il va confirma viata, cat de bune, cat de articulate au fost legile. Eu cred ca s-a manifestat si o imbunatatire a calitatii legilor.
  • De parerea clasei politice nu poti sa nu tii cont, pentru ca ea se exprima prin vot in Parlament si, in fapt, orice se face – prost, bine, cu intarzieri sau in avans, cu jumatati de masura sau cu sferturi de masuri – reprezinta pana la urma votul care se da in Parlament. Deci, de clasa politica nu ai cum sa nu tii cont.

CONCLUZII

Prin mesajul referitor la Parlament, Traian Băsescu lovește direct în agenda Partidului Democrat și în președintele partidului, Emil Boc. Boc afirmase anterior, în repetate rânduri, că Parlamentul nu a funcționat eficient și că, în consecință, se impune necesitatea schimbării președinților celor două Camere.

Ideea ineficienței Parlamentului, asumată de către PD ca fiind un bun comun, era explicată doar prin lipsa de control asupra conducerii celor două Camere și legitima astfel inițiativa schimbării lui Adrian Năstase și a lui Nicolae Văcăroiu. Traian Băsescu arată, în mod clar, că e mulțumit de funcționarea Parlamentului și, mai mult, că dificultățile au venit din funcționarea Alianței.

Prin acest mesaj, Băsescu se plasează pe același palier discursiv cu Călin Popescu Tăriceanu (și acesta apreciind funcționarea Parlamentului ca fiind una foarte bună).

În mod normal, această replică ar trebui fie contrată public de Emil Boc (înainte de ședința coaliției, în care se pregătea forțarea schimbării președinților de Camere), sau să fie acceptată și să conducă la renunțarea publică la această inițiativă.

În același timp, e posibil să asistăm la un joc de tipul celui din perioada crizei legate de Curtea Constituțională, în care Băsescu să își asume rolul de lider legalist, neimplicat în dispute politicianiste.

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Administratorul