IOAN OLTEAN, vicepresedinte PD, despre vicepremierul Seculici:

„Gheorghe Seculici trebuie sa fie un concurent pentru Calin Popescu-Tariceanu. „Trebuie sa fie la fel de bun sau chiar mai bun decat Tariceanu!”. „Cand a fost instalat in functie, lui Seculici nu i s-au dat prea multe responsabilitati, ba chiar pe parcurs i-au mai fost luate”, Este imperios necesar „sa faca imagine mult mai buna propriei persoane si implicit PD-ului”.

Vicepresedintele PD Ioan Oltean a apreciat ieri intr-o conferinta de presa tinuta la Bistrita ca Seculici „este un om cu foarte mult bun-simt”, dar care nu se poate impune in echipa de la guvern.
”Noi credem ca poate, daca intr-adevar isi pune in aplicare ce l-a dotat natura. Trebuie sa iasa din inhibitia aceasta in care a intrat“, a spus Oltean.
Surse din conducerea PD spun ca se ia in calcul inlocuirea lui Seculici o data cu remanierea, insa nu este deocamdata cunoscuta pozitia presedintelui Basescu pe acest subiect. 

 

Mesajul vicepreşedintelui democrat pare alcătuit mai degrabă pentru un discurs de opoziţie. Ideea concurenţei nu este sugerată subtil, ci explicit, liderul PD exprimând fără rezerve actuala stare de spirit dominantă din interiorul Alianţei: competiţia pentru putere.

Trebuie remarcat faptul că a trecut foarte mult timp de când democraţii şi liberalii au abordat ca echipă o acţiune sau circumstanţă politică. În ultimele luni, dominante au fost disensiunile (ilustrativă fiind tema anticipatelor, cu episodul demisiei premierului) şi contradicţiile. Săptămânile trecute, Theodor Stolojan afirma deschis ceea ce nimeni nu mai avusese curajul să recunoască – şi anume că Alianţa nu mai funcţionează de facto. Acum, îndemnurile adresate de Oltean către Seculici sunt un semnal clar că nici nu se mai fac eforturi pentru a camufla această concurenţă şi că ea a devenit un loc comun, acceptabil ca atare.

Interesant este faptul că democraţii au ales să facă acest anunţ cu privire la un personaj controversat. Astfel, Seculici este unul dintre puţinii membri ai executivului asupra căruia planează suspiciuni grave (ne referim atât la ascensiunea sa în guvern, facilitată de legăturile de rudenie cu Băsescu, dar şi la acuzaţiile de trafic de influenţă); mai mult, el nu s-a remarcat în postura de vicepremier prin iniţiative sau activităţi vizibile, fiind chiar pus în dificultate cu prilejul inundaţiilor. A susţine deschis accesul către mai multă putere al unui asemenea lider cu probleme este un indicator al gradului de agresivitate al PD în atitudinea faţă de PNL.

Această luare de poziţie poate fi pregătirea reacţiei PD faţă de o eventuală remaniere iniţiată de Tăriceanu şi care, conform semnalelor actuale, l-ar afecta pe Seculici. Lansând asemenea consideraţii de pe acum, democraţii schiţează o dublă lovitură la adresa actualului premier: contestarea opţiunilor acestuia pentru remaniere şi punerea remanierii sub semnul unor ambiţii personale ale lui Tăriceanu (care l-ar elimina astfel pe Seculici pentru a scăpa de un adversar direct, care îi ameninţă poziţia de putere în executiv).

Interpretată pe aceste coordonate, remanierea va putea fi prezentată ca un act arbitrar al unui premier slab, care îşi apără propriul statut de influenţă victimizând miniştri de valoare.

Evident, date fiind circumstanţele reale ale problemei (adică atributele de imagine dobândite până acum de Seculici) demersul nu are şanse de reuşită. El este însă semnificativ pentru atitudinea democraţilor, care sugerează că nu se vor da în lături de la nimic pentru a obţine victorii în războiul cu liberalii.

O circumstanţă puternic favorizantă este însăşi starea de confuzie şi incoerenţă din tabăra liberală, unde are loc, în paralel, o altă luptă pentru dominaţie; astfel, se ajunge la situaţia (deconcertantă pentru un observator extern) în care trei miniştri liberali sunt implicaţi într-o controversă (ne referim la Tăriceanu, Flutur şi Popescu, pe tema actului normativ referitor la subvenţionarea utilajelor agricole). În atari condiţii, PNL este un adversar slab şi dezbinat, iar pe seama sa pot fi puse şi slăbiciunea şi lipsa de coerenţă a guvernului. Pe acest fond îşi plasează PD argumentaţia referitoare la propriii oameni de valoare, cărora nu le sunt date suficiente responsabilităţi de către partenerii din Alianţă.

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu    Ioan Oltean   

Administratorul