decretepre

Analiza cantitativă a actelor emise de Guvern după 20 de luni de mandat arată că din punct de vedere numeric Executivul condus de Călin Popescu Tăriceanu deţine supremaţia comparativ cu cel din perioada PSD sau CDR.

Actualul Guvern a emis un număr de 2957 de acte, cel al PSD 2453 iar cel al CDR doar 1697. Aceste cifre reprezintă sume ale Hotărârilor de Guvern şi Ordonanţelor de Urgenţă ce au fost emise în fiecare mandat.

O analiză a naturii actelor Guvernului arată diferenţe în ceea ce priveşte numărul de OUG şi ponderea acestora în total, diferenţe ce schimbă ierarhia mai sus menţionată. Cabinetul Tăriceanu a emis la 20 de luni de guvernare 260 de OUG, ceea ce reprezintă 6,25% din totalul actelor. Comparativ, Guvernul social-democrat a emis într-o perioadă similară, la un număr mai mic al actelor, 360 de OUG, ceea ce reprezintă o pondere dublă în total (12,5%). Deşi în timpul primelor 20 de luni de mandat ale Executivului CDR au fost emise 108 OUG, ponderea (8,8%) pe care acestea o au în total îl plasează pe locul 2. Cantitativ, pare că Guvernul Tăriceanu a acordat cea mică atenţie promovării propriilor iniţiative prin intermediul OUG.

  • Reducerea numărului de OUG este una reală, în condiţiile în care tendinţa la nivelul total al actelor emise de către Executiv este de creştere. Comparativ cu perioada ianuarie-iulie 2005 spre exemplu, în acelaşi interval din 2006, doar în februarie a.c. ponderea OUG emise de Guvern a depăşit-o pe cea a lunii omoloage din 2005.

decretepre

  • În corelaţie cu prima concluzie, funcţia Legislativului este „deturnată”, înregistrând o pondere de numai 12% din totalul actelor, record negativ pe întreaga perioadă avut în vedere spre analiză. Procentul este chiar mai mic decât în perioada guvernării CDR (13%), aceasta în condiţiile în care guvernul de coaliţie din perioada 1996-2000 a emis cele mai multe acte, 57%, faţă de 43% in perioada PSD şi 49% în mandatul Alianţei DA. Paradoxul este acela că instituţia care ar trebui să îndeplinească prin excelenţă rolul de emiţător principal al actelor, este redusă la un rol auxiliar. Dominaţia pe zona emiterii actelor este împărţită între Guvern şi Preşedinte.

ponderi

Citeste studiul intreg – aici

Persoane de interes:    Călin Popescu Tăriceanu   

Administratorul