Expertii Fundatiei Multimedia au realizat o analiza comparata pentru a pune Romania in context european din perspectiva egalitatii de gen si a nediscriminarii.

Iata cateva dintre concluziile raportului:

  1. Din perspectiva discriminarii de gen, un aspect important este rata angajarii femeilor pe piata muncii. Romania se afla in vecinatatea Poloniei, Bulgariei dar si a Spaniei, cu putin peste 50% din populatia feminina ocupata. De remarcat este diferenta dintre procentul de barbati angajati si procentul de femei in aceeasi situatie. in fiecare dintre tarile analizate barbatii lucreaza in numar mai mare decat femeile, insa diferenta scade cu educatia. in Romania, printre cei cu studii primare sau medii diferenta este de aproape 15%, fiind mai multi barbati angajati, in timp ce printre absolventii de studii superioare ea scade la 5%. Similar se intampla si in celelalte tari europene, dar diferentele de gen in rata angajabilitatii sunt mai mici in Marea Britanie, Germania, Suedia, dar si Bulgaria.
  2. Femeile nu numai ca acceseaza mai greu piata muncii, dar atunci cand sunt prezente au salarii in medie mai reduse decat barbatii, in toate tarile cuprinse in studiu, mai ales in Spania, Marea Britanie si Germania, cu diferente mai mici intre venituri in Romania sau Polonia. in Bulgaria, Lituania si Suedia un procent semnificativ mai mare de femei se afla in risc de saracie decat in cazul barbatilor (+3%).
  3. In Romania inegalitatile sunt constientizate in mai mare masura decat in celelalte tari din Estul Europei, atat de femei cat si de barbati. 8 din 10 femei si 7 din 10 barbati romani sustin reducerea inegalitatilor ca prioritate pentru Uniunea Europeana. Femeile cu studii mai putine si din mediul rural percep ca inegalitatile sunt mai puternice (+4-7%), probabil bazandu-se pe experienta proprie.

Pentru intreg studiul si restul concluziilor, mergeti AICI.


infopolitic