Privind în interiorul eșantionului de 3.000 de femei chestionate în cadrul studiului “Forța de muncă în rândul populației feminine” – adresat persoanelor fizice, vom regăsi un procent semnificativ (23%) de persoane care se declară fără ocupație și de asemenea, un procent de 44% respondenți de gen feminin fără un angajament profesional stabil.

  • Vorbind despre profilul ocupational al celor 3000 de respondente la studiul destinat persoanelor fizice, surprinde procentul insemnat al celor care se declara fara nici o ocupatie obtinuta in urma studiilor sau a experientei de munca: 23%. In deplina corelatie cu acest fapt, aproape jumatate (44%) dintre cei intervievati sustin ca nu au un loc de munca stabil.
  • Dintre angajati, 78% se declara multumiti de locul actual de munca. Dintre cei fara loc de munca stabil, doar 5 procente sunt someri indemnizati, 84% nefiind inregistrati la Primarii sau AJOFM-uri.
  • 71% dintre cei care se declara acum angajat sezonier, sau lucrator familial neremunerat, sau somer indemnizat, sau PFA, au fost, in trecut, angajati cu carte de munca (CIM). Doua sunt motivele principale pentru care au plecat de la acel loc de munca: demisia sau acordul partilor (32%); desfiintarea sau restructurarea postului (27%).

Din totalul persoanelor fizice intervievate, exceptând persoanele de gen feminin care dețin o afacere, mai mult de un sfert (27%) se implică activ în a-și găsi un loc de muncă abordând multiple metode de identificare a locurilor de muncă disponibile și de a candida la acestea. Se remarcă, între metodele preferate apelarea la cercul de prieteni și cunoștințe (59%), urmarirea anunțurilor postate pe internet (53%) și a celor publicate în presa scrisă (28%), doar 18% adresându-se în mod direct companiilor/ instituțiilor din domeniul personal de activitate.

2

Dintre persoanele care au căutat un loc de muncă, 78% consideră că au șanse mici și foarte mici de reușită în a găsi un loc de muncă stabil. Scepticismul declarat este într-o măsură justificat, dacă este să fie luat în considerare faptul că un procent extrem de ridicat (80%) dintre persoanele care și-au căutat un loc de muncă nu au fost selectate de către angajatori, fie că rezultatul interviului de angajare a fost unul negativ, fie că nici nu au fost invitate la o intâlnire în vederea intervievării.

Poti accesa toate informatiile utile din cadrul proiectului „Femei active pe piata muncii”, cu un click AICI

Conform studiului “Forța de muncă în rândul populației feminine” – adresat angajatorilor, există deschidere către angajarea la domiciliu, mai ales în rândul celor care au deja angajați care lucrează la domiciliu. Jumatate dintre cei intervievați consideră că lucrul cu angajați la domiciliu nu dăunează sau chiar este benefic pentru afacere, în timp ce 14% nu au putut să ofere un răspuns.

Persoanele fizice care au luat parte la cercetare denotă interes pentru cursuri de calificare și specializare într-o pondere însemnata (42%). Aceste persoane prezintă interes crescut pentru domeniile menționate de angajatori, dar și în alte domenii:

y

 Va invitam sa analizati datele complete ale cercetarii, AICI


infopolitic