Tot mai interesant devine actualul premier, si asta nu este neaparat o calitate. Dornic sa ramana mereu in atentia publicului, premierul Mihai Razvan Ungureanu vorbeste parca mai mult decat trebuie. Si se specializeaza in paradoxuri (a se citi „contradictii” sau chiar „minciuni”). Atunci cand, cu seninatate spui doua lucruri total diferite in acelasi timp, lucrul acesta produce disonante cognitive. Si provoaca reactii din cele mai diverse din partea celor care ii citesc mesajele.

Asadar, MRU s-a specializat in astfel de paradoxuri. La ultima sa emisiune publica a mai emis cateva. Enumar aici doar trei:

– Independent si membru PNL, in acelasi timp. Cum s-o putea? Premierul continua sa se prezinte ca tehnocrat, in afara partidelor, care chiar isi propune sa construiasca ceva diferit, pe baza nehotaratilor dezamagiti de toate partidele. In acelasi timp, se cere la sedintele PNL, afirmand ca este in continuare liberal. Nu e o contradictie intamplatoare, probabil fiind o tentativa de a sugera ca PNL trebuie sa fie altceva, sa raspunda dezamagirilor celor nehotarati si sa devina mai mult un partid al celor care astazi nu se regasesc in oferta politica actuala. MRU continua atacul sau indirect la Antonescu, un atac inca prea subtil pentru a lovi decisiv

– A primit sau nu propunerea de la Traian Basescu de a deveni premier anul trecut? Pana recent, MRU nu a iesit din paradigma propusa de presedinte – anume aceea ca a primit oferta anul acesta. Aseara, MRU a aratat ca oferta e mai veche? O fi asa, n-o fi asa? Nu prea conteaza, dezinformarea functioneaza, iar presa si politicienii sapa la temelia frazelor sale. Miza? De data aceasta, vrea sa il atace indirect pe Victor Ponta, spunand ca Basescu il prefera pe el, nu pe Ponta. Mesajul este mai degraba adresat coalitiei de guvernare, pentru a-si reafirma putin legitimitatea si autoritatea deontica, inaintea motiunii de cenzura, si suna cam asa: „Nu-l credeti pe Ponta, care va spune ca m-a numit Basescu pentru ca n-avea alta solutie. Basescu m-a preferat dintotdeauna pe mine. Mi-a propus asta de anul trecut. Eu sunt premierul preferat al presedintelui!”.

– Premierul prefera restituiri plafonate, dar in acelasi timp plange pe umarul proprietarilor. Deja, aceasta contradictie seamana tot mai mult a Boc, premierul pe care MRU l-a inlocuit. Cu o mana tai ferm, cu cealalta mangai ce ai taiat. Si o faci dand vina pe toti ceilalti de pana acum. Nu stiu catre cine vrea sa transmita acest mesaj MRU, pentru ca cei loviti direct de mafiile retrocedarilor nu cred ca vor primi cu caldura explicatiile date de premier. Nici publicul liberal nu va recepta bine mesajul, iar daca presa isi va face datoria si va dezvalui cine face parte din mafiile respective, se va vedea si mai mult legatura cat de absurd e ca cei de la putere sa se planga de propria neputinta.

Premierul devine tot mai interesant, prin aceste jocuri, aparent subtile. Poate ca premierul devine mai respectabil in ochii celor care fac jocuri politice (sau isi inchipuie ca fac jocuri), si este tot mai luat in seama ca un „jucator” pe piata publica, in perspectiva crearii unui partid nou, pentru alegerile din toamna. Dar, cu siguranta, in ochii publicului nehotarat, cel pe care MRU se bazeaza, astfel de actiuni si declaratii genereaza confuzie. Si efectul confuziei este, mai mereu, neincrederea. Complicata ecuatie, nu-i asa? MRU nu poate deveni credibil pentru politicieni decat daca face jocuri. Dar, pe masura ce face jocuri, devine mai necredibil pentru public. Ce e de facut?

Persoane de interes:    Traian Basescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro