Steagurile SUA si Romania

Saptamana trecuta, pentru prima data in istoria ei, Romania a fost aparata in context international, impotriva Rusiei, de catre Departamentul de Stat si de catre NATO, beneficiind, la 10 ani de la aderarea la NATO, de umbrela protectiva a articolului 5.

Ce ar trebui sa retinem din aceasta vizita? Iata cateva repere util de consemnat:

1.       In interviul dat Mediafax, Joe Biden a confirmat ca Guvernul actual face bine cand isi propune independenta energetica fata de Rusia, cand creste bugetul Apararii si cand isi afirma un rol regional pe piata energiei. Altfel spus, o nota buna data deciziilor guvernamentale din ultima perioada, cea mai clara fiind cea legata de independenta energetica – un proiect foarte criticat anul trecut de voci carcotase din Romania, dar care acum isi dovedeste din plin utilitatea. Dincolo de detaliile concrete ale aplicarii sale, proiectul independentei energetice este cel care ne va rupe cu adevarat de trecut si de rusi, si angajamentul ferm al Romaniei in aceasta zona ar trebui sa insemne foarte mult pentru cei care cred in democratia de tip occidental.

2.       Presedintele doreste sa aduca in atentie, in contextul vizitei, tema anti-coruptiei. Dar o face intr-o maniera profund controversata, asumandu-si practic un rol activ in arestarile din ultima vreme. Cand spune ca e bine ca DNA s-a oprit din arestari in campanie, pentru a nu crea interpretari si pentru a nu influenta campania, presedintele da apa la moara celor care ii cer sa nu se mai pronunte deloc in aceasta privinta. Isi asuma rolul de personaj care da directive justitiei si il anunta pe vicepresedintele american ca el este, in continuare, “taticul” justitie romanesti. Revenind la interviul pentru Mediafax, remarc tonul absolut echilibrat al vicepresedintelui SUA, care lauda progresele din zona luptei anti-coruptie, fara sa faca nici un fel de aprecieri partinice. Cand spune ca mai sunt lucruri de facut, banui ca se refera la acele zone ale politicii care si-au construit un fel de impunitate in ultimii ani, in care anchetele inca nu incep, desi exista sute de sesizari si dovezi cat cuprinde. Pentru ca, daca ne uitam onest la spatiul politic, singura zona in care justitiei nu i se da voie sa actioneze, este cea din jurul regimului ticalosit al ultimilor 10 ani, plin de retrocedari dubioase, cumparari de terenuri cu credite preferentiale, case primite fara acte etc. Poate ca o justitie mai putin influentata de presedinte ar putea sa fie la fel de libera si in aceste zone.

3.       Romaniei i se recunosc meritele regionale si i se transmite ca va avea un rol important in viitor – nu doar militar, dar si economic si strategic. Pentru asta, sprijinul occidental este fundamental. Si, din acest punct de vedere, este laudabil ca guvernul a decis sa accelereze actiuni concrete pro-occidentale, pentru a consolida prezenta americana in Romania: achizitie de avioane F16, demararea lucrarilor la scut anti-racheta, atragerea de investitori americani in tara, suplimentarea bugetului de aparare, demararea actiunilor de interconectare energetica si cu alte state, demararea explorarilor in zone controversate, cu parteneri americani etc.

4.       Ponta si Basescu au sansa de a arata ca au aceeasi abordare geo-strategica pentru Romania in actualul context regional sensibil, si ca directia occidentala a Romaniei este incontestabila. Sigur ca vor mai exista inconstienti precum Monica Macovei, care continua sa creada ca social-democratia inseamna comunism (rog, cititi cateva carti de istorie, pentru a vedea rolul social-democratiei occidentale in lupta impotriva totalitarismului si comunismului; sigur, invitatia e adresata celor de buna credinta, nu fostilor procurori comunisti la propriu, care bagau oameni la puscarie pentru delicte marunte, doar pentru a raporta cat de eficienta erau). Dar, pe fond, romanii trebuie sa stie ca liderii sai sunt pro-occidentali. Nu doar Basescu, dar si Ponta, care a fost, de fapt, primul premier care a intarit, prin decizii clare, prezenta americana in Romania.

5.       Celor care cred ca Romania nu are nevoie de un prieten puternic, care sa ii apere spatele si care sa ii fie alaturi in momentele importante, ar trebui sa le aratam mereu cum s-a descurcat Ucraina in acesti ani. O tara facuta praf de consecintele unei “Revolutii portocalii” calculate prost si care n-a stiut sa isi creeze un proiect de tara corect si util. Romania, spre deosebire de Ucraina, a ales, prin elitele ei politice atat de blamate de obicei, un traseu mult mai clar si mai ferm de care, spre meritul lor, chiar s-au tinut. Datorita acestor decizii, astazi vorbim despre comparatii intre veniturile din Romania si UE, si nu despre de cati rusi este nevoie sa fie schimbat un bec in intreprinderile noastre strategice.

Persoane de interes:    Traian Basescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro