Am sa fac ceva ce nimeni din tabara cealalta nu a facut vreodata – am sa urez succes noului guvern Iohannis, cu toata sinceritatea. Am sa transmit ca sper, pe bune, sa urmeze „O noua speranta” si nu „Imperiul Contraataca”. Am sa reiau atitudinea pe care si Victor Ponta a avut-o, daca va mai amintiti, si fata de MRU – cand i-a transmis ca s-ar bucura sa aiba succes, pentru ca succesul unui guvern inseamna succesul tuturor, ca tara.

Romaniei nu trebuie sa ii mearga mai rau, ci mai bine. Taxele trebuie sa continue sa scada pentru cei ce muncesc (si, as adauga eu, sa creasca pentru zona marelui capital – dar aici, e poveste lunga). Veniturile vor trebui sa continue sa creasca. Saracia va trebui sa scada, la fel si coruptia. Inegalitatile vor trebui combatute. Fondurile europene vor trebui atrase. Tot ce va face bine noul guvern va aduce vesti bune pentru romani. si tare mi-as dori sa simta toti ca batalia politica e una, dar Statul roman, bunastarea celor din jur, democratia si libertatea sunt altceva.

Romania ar fi putut sa fie (ca orice democratie consolidata) o tara in care sa coexiste mai multe tabere politice, fara sa aiba dorinta de a se anihila total. O democratie pluralista inseamna coexistenta unor legitimitati multiple – sunt la fel de legitimi si cei cateva zeci de mii de romani iesiti in strada, dar si cele cateva milioane de romani care au venit la vot la alegerile din trecut, pentru a vota reprezentantii lor in Parlament, de exemplu. in mod normal, intr-o democratie, regula spune ca majoritatea decide pentru minoritate, cu speranta ca aceasta majoritate nu se intoarce impotriva minoritatii, pentru a o opresa si marginaliza.

Personal, in aceste saptamani, am avut privilegiul de a privi de la distanta tot ce s-a intamplat – am stat deoparte si am analizat. Acum, dupa ce invingatorii din alegerile de anul trecut au preluat intreaga putere, pot fi trase concluzii. Nu comentez modul in care s-a luptat pentru acapararea intregii puteri (istoria va consemna asta, eventual). Acum, patima trebuie sa treaca, iar munca ar trebui sa fie singura care sa conteze.

In alegerile de anul trecut, imi amintesc un mesaj transmis de Victor Ponta catre Klaus Iohannis, la a doua dezbatere pe care au avut-o impreuna. Atunci, i-a transmis ca el vrea sa fie un presedinte bun si pentru cei care nu l-au votat. Acum, este timpul ca presedintele care si-a incheiat deja un an de mandat sa transmita aceeasi stare catre toti cetatenii. Nu este (sau nu ar trebui sa fie) presedinte doar pentru cei care l-au votat sau doar pentru cei care au iesit in strada saptamanile trecute. Este si presedintele milioanelor de pensionari care se intreaba acum daca pensiile le vor fi mentinute macar la nivelul din acesti ani. Este si presedintele celor din zonele sarace, din zonele rurale, din zonele izolate. Este si presedintele celor care nu isi permit sa mearga in cluburi sau sa iasa in oras, si al celor cu mai putina educatie, si al celor care se bazeaza pe Stat pentru un loc de munca sau pentru un sprijin. Daca va sti sa faca o distinctie intre partide (pe care si le-a definit ca adversar, asemeni altor presedinti inaintea lui) si cetatenii care sustin partidele (da, exista), va avea un mandat pozitiv. Iar, dupa ce va fi trecut emotia acestui an de lupta (in care a contat mai mult acapararea intregii puteri decat exercitarea atributiilor constitutionale), poate ca Romania va cunoaste o perioada de mai multa liniste si atitudine constructiva.

Sigur ca sustinatorii, de pe margine, vor continua sa fie patimasi si, pe alocuri, chiar irationali. Vor continua sa spuna ca “votantii nostri sunt mai legitimi decat votantii celorlalti”, ca “romanii care sustin castigatorul sunt mai relevanti decat cei care sustin perdantii” sau ca “tot ce s-a facut pana acum trebuie oprit si reevaluat, pentru ca este facut de ceilalti”. in realitate, insa, vor conta mai putin discursurile si mai mult deciziile. Nu conteaza cat de multa ura vor instiga formatorii din media sau cate tinte false vor inventa de acum inainte – conteaza ce face Statul, ce decizii iau guvernantii si ce rezultate concrete se vor simti in buzunarul romanilor.

Nu sunt dintre cei care cred ca partidele nu sunt legitime si ca politicienii sunt raul absolut – orice generalizare este periculoasa si ascunde problemele reale. Exista politicieni care se indoaie dupa cum bate vantul castigator si politicieni verticali. Exista oameni care se simt nereprezentati, dar exista si milioane de romani care se simt in regula cu partidele si liderii pe care i-au votat. Cred insa ca o putere (care acum are tot – putere executiva, majoritate comparabila cu cea a USL din 2012, sprijin din partea tuturor institutiilor, presa confortabila si societate civila pasiva) are imensa responsabilitate de a da sens intregii societati, nu doar unei parti a acesteia. Cand vrei sa impui regula “castigatorul ia totul”, trebuie sa fii constient ca rezultatul va fi asumarea intregii responsabilitati pentru tot ce va urma, tocmai pentru ca nu mai exista nimeni care sa ti se poata opune in mod real. Iar cele doua responsabilitati imense care trebuie asumate sunt – mentinerea sistemului democratic in mod real si continuarea cresterii bunastarii cetatenilor. Asadar, cu toata buna-credinta, mult succes in acest sens!

Persoane de interes:    Dacian Cioloș    Klaus Iohannis    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro