Articolul a fost publicat pe Adevarul.ro, in data de 9 aprilie 2015.

Disclaimer: textul de mai jos nu se doreste a fi un atac la persoana(e). Este pur si simplu o opinie cu privire la un fenomen aflat intr-o tendinta de crestere ingrijoratoare.

Iti place sa consumi opiniile altor tineri care, crezi tu, se aseamana in cuget si simtiri cu tine. Gasesti foarte usor titluri cu lipici. Te regasesti in revolta altora si iti asumi indignarea lor. Esti in cautare de razboaie cu Sistemul. Esti cititorul ideal pentru orice scrib ascuns sub un profil fals de Facebook. Cu un copy mai dichisit, esti tentat sa dai „share” oricarui text. In fond, esti omul in cautare perpetua de pretext.

Masa de manevra perfecta care, odata ajuns pe wall-urile cui trebuie (adica a prietenilor tai), raspandeste orice vor altii sa spuna. Crezi in istoriile ascunse care spun ca traco-geto-dacii au fost aici inaintea maimutei. Mai mult, te lauzi prietenilor ca stramosii tai – pe linia lui Decebal – au populat Europa, au ajuns prin China si, in scurtele lor pauze, i-a invatat inclusiv limba romana pe indienii din Punjabi.
Citesti, de cele mai multe ori, titlul unei stiri si te opresti acolo – profund socat si pus pe ganduri pana spre finalul zilei – de informatia „reala” peste care doar tu ai fost capabil sa dai. Stii, doar, ca ai sursele tale alternative de informare. Esti convinsa ca „Ei” – aia vanduti din presa mainstream – ti-au ascuns adevarul atat de mult timp.

Problema ta, draga tinere, este ca traiesti si creezi in iluzia propriei complexitati, avand totodata convingerea ca ecranul pe care citesti diverse apeluri, scrisori si anchete sunt propriul tau glob de cristal. Mi-ai aratat ce surse de informare ai – site-uri dubioase scrise de „Comisari.ro” sau „Cocooni.ro” – asa ca pot sa-ti spun cine esti: un mult prea des DEZinformat. Trecutul, viitorul, dar mai ales prezentul la care te raportezi iti sunt livrate. Tine de tine, insa, procesul de filtrare a realitatii pe care crezi ca o intelegi.

Ce e de facut cu tine, ma intreb? Tinand cont ca reactionezi aproape exclusiv la apeluri de genul scrisori deschise adresate tie, implicit la misiva prezenta, iti recomand sa bagi bine la cap ca solutia problemei tale esti chiar tu: diversifica-ti sursele de informare, zapeaza pe TOATE televiziunile de stiri (doar asa iti poti creste sansele sa ai imaginea de ansamblu a subiectului pe care il sustii energic in reteaua ta de prieteni), renunta la teoriile conspiratiei si, poate cel mai important, be smart!

„Content is King, but Distribution is Queen” – fenomenul tratat mai sus vizeaza atat continutul de proasta calitate care circula nestingherit pe retelele sociale, cat si apetenta utilizatorilor acestor retele in a distribui si, implicit, a-si asuma acel continut. Pentru a fi complet, acest tablou trebuie sa tina cont de sursa informationala primara, reprezentata in acest caz de autointitulate platforme „de stiri si analiza” cel putin indoielnice.


Paul Aparaschivei
Paul Aparaschivei este doctor în comunicare, cu o teză pe tema comunicării politice online în România. Are o experienţă de peste 6 ani în marketing politic şi electoral, iar portofoliul său include campanii electorale locale, parlamentare, europene şi prezidenţiale.