Controlul corporal, perchezitiile, filtrele, verificarea actelor si chiar extragerea din multime a unor oameni si “excursia” pana la duba – toate acestea sunt vizibile si devin chiar o obisnuinta a acestor zile. Vedem cum protestele din Bucuresti capata o caracteristica aparte – ca sa mergi la proteste trebuie, mai intai, sa primesti un certificat de buna purtare din partea jandarmilor! Sa demonstrezi ca esti cuminte si civilizat, pentru ca apoi sa ai voie sa strigi, sa tipi, sa scandezi si sa protestezi!

Nu vreau sa vorbesc despre acea jumatate de ora din noaptea de duminica, atunci cand jandarmii au permis, prin pasivitate asumata (iar cine a ordonat asa ceva va trebui sa raspunda la un moment dat) scaparea de sub control a cateva sute de tineri care si-au manifestat frustrarea si enervarea in mod violent. Vreau sa vorbesc despre modul in care sefii jandarmilor au inteles sa-si faca treaba in aceste zile. Si, mai grav, despre pasivitatea majoritatii fata de aceasta solutie. Este solutia in care punem accent pe prezumtia de vinovatie a fiecarui cetatean. Fiecare dintre noi este prezumat ca posibil infractor si, prin urmare, este fortat sa arate actele in fata unei institutii care nu are voie sa le ceara. Fiecare trebuie sa isi demonstreze buna credinta si sa se lase perchezitionat ca un suspect. Comunistii faceau asa – controlau pe toata lumea si isi demonstrau eficienta aratand pe acei infractori identificati prin aceasta metoda. Nu conta faptul ca acei putini infractori ar fi putut fi identificati si altfel, prin alte metode, printr-o atitudine mai putin jignitoare.

In Romania, pare ca trebuie si acum, dupa 22 de ani de la caderea comunismului, sa demonstrezi ca esti corect! Si nu doar in relatia cu jandarmii, ci peste tot in relatia cu statul. Statul nu este al cetatenilor, ci al Puterii, al unei entitati care este mereu in relatie de adversitate cu populatia. Modelul sovietic este prezent in continuare peste tot. Il vedem atunci cand cineva vrea sa isi deschida o firma si e fortat sa aduca enorm de multe hartii, cand vrei sa construiesti ceva si trebuie sa treci pe la enorm de multe instututii pentru autorizari, cand te angajezi la stat (apropo, la ce foloseste, in realitate, sa iti iei cazier judiciar pentru o angajare intr-o functie banala din administratie?). Oriunde mergi, in relatia cu administratia publica, in relatia cu statul roman, trebuie sa demonstrezi tu ca esti corect si ca esti de buna credinta! Halal democratie!

Nu spun este necesara libertatea totala, chiar anarhia, fara nici un fel de responsabilitate. Spun doar ca responsabilitatea controlului revine statului, iar statul trebuie sa fie cel preocupat de acest efort. Si are obligatia sa il faca decent, cu respect, si tratand cetatenii ca pe oameni liberi si corecti. Iar atunci cand descopera, despre unul dintre cetateni ceva in neregula, sa il pedepseasca doar pe acesta, nu si pe toti cei din jurul lui.

Va aduceti aminte procesul recalcularii pensiilor militarilor? Era acelasi fenomen: statul face recalcularea, dar o face pe baza unui calcul minimal, iar daca voiai ca statul sa fie corect cu tine, tu, pensionar, erai obligat sa alergi prin tara sa iti iei hartii care sa dovedeasca ce ai facut de-a lungul vietii! Pornindu-se de la premisa jignitoare ca, de fapt, esti un escroc care vrea sa fure statul. Dupa multe presiuni si mitinguri s-a schimbat aceasta metoda. Dar atitudinea este, in continuare, aceeasi.

Cata vreme romanii nu vor forta autoritatile sa se schimbe major in aceasta privinta, Romania va ramane tot o tara comunista in gandire. Una in care jandarmii vin la manifestatii sa te urmareasca si sa te inregistreze (apropo, a explicat cineva din jandarmerie ce se intampla cu acele inregistrari ale oamenilor de la mitinguri?), si sa se uite la tine ca la un posibil infractor in fiecare secunda. Jandarmii ar trebui sa fie acolo, conform legii, sa te protejeze de cei care nu sunt de acord cu protestul tau. In schimb, ei sunt acolo sa ii protejeze pe Igas, pe Boc si pe Basescu. Sunt jandarmii lor, nu jandarmii tai. Asa cum politia e a lor, si nu a ta. Asa cum statul cu totul este al lor, si nu al tau.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro