Cat de putin mai conteaza respectul lui Traian Basescu pentru reguli, deja nu mai poate mira pe nimeni. Dupa cum nu mai surprinde cat de ingenioase sunt caile prin care presedintele violeaza de-a dreptul agenda publica si baga pe gat ziaristilor teme noi, pe care nu au cum sa le ignore. Presedintele stie ca ziaristii il vor asculta de fiecare data cand va arunca o piatra, vor analiza fiecare consoana pe care o va scrasni, indiferent daca aceasta are relevanta, finalitate sau interes public real. Traian Basescu a obisnuit sa se pronunte in legatura cu orice si, ceea ce este cel mai grav, societatea in ansamblu ii accepta acest rol. Ca si cum, daca ai legitimitatea cea mai mare (data de numarul cel mai mare de votanti) inseamna ca ai si priceperea cea mai mare in toate subiectele. Problema, pe fond, nu este neaparat ca ziaristii ii acorda atat de multa atentie, orice trasnaie ar spune (desi nu este ok nici acest lucru), ci mai degraba faptul ca Traian Basescu s-a obisnuit sa spuna chiar orice despre orice.

Ceea ce surprinde, pe fond, este tacerea complice a asa-zisilor intelectuali din jurul presedintelui. Oameni care ar fi trebuit sa stie mai bine si care, cu alte ocazii, fac o galagie imensa in legatura cu marile si genialele idei basesciene. Oameni care, precum Liiceanu, Patapievici, Voinescu, Tismaneanu sau altii, stiu foarte clar cum s-a opus Regele Mihai comunizarii Romaniei, cum a incercat sa opreasca excesele antisemite ale executivului condus de maresalul Antonescu, si care, acum, nu spun nimic. Oameni care, precum Ion Cristoiu, in chiar emisiunea in care presedintele afirma asa ceva, si care s-a laudat mereu cu dragostea sa pentru istoria acestui neam, a tacut si a trecut nepasator peste acest episod, care ar fi meritat nu doar o contrazicere agresiva a presedintelui, dar chiar si un gest de fireasca revolta si detasare.

Parcurgem un nou test despre cat de verticala si solida este intelectualitatea romaneasca, cea care inca ramane alaturi de acest presedinte, in ciuda tuturor dovezilor care apar. Si, deja, nu mai vorbim de optiuni doctrinare, ci de fapte, care sunt ignorate sistematic. Fapte precum dovada fraudei Robertei Anastase de la legea pensiilor; fapte precum cifrele economice (chiar cele guvernamentale) care arata cresterea cheltuielilor bugetare ale clientelei PDL in timp ce populatiei i se cer dovezi de austeritate; fapte precum blocarea fondurilor europene din cauza greselilor dovedite ale ministerelor conduse de apropiatele prezidentiale; fapte precum politizarea fara precedent a tuturor institutiilor, in special a justitiei, prin numiri politice ale magistratilor, in contextul in care justitia cere cu disperare independenta; fapte precum jignirea unor categorii cheie, precum profesorii, de catre un presedinte care continua sa considere Romania o tara de tampiti…

Astfel de fapte au acum adaugata o noua dovada: acuzatia ca Regele Mihai este vinovat de genocidul antisemit produs in Romania si acuzatia ca acelasi rege a tradat Romania, prin comportamentul de sluga fata de Rusia. Cum raspund marii intelectuali pro-Basescu la aceste fapte? Probabil, la fel ca Sever Voinescu, care a afirmat candid astazi ca ceea ce a afirmat presedintele reprezinta, citez, “perceptia subiectiva a presedintelui asupra unui moment din istoria recenta si nu-l comentez”! Altfel spus, “va rog, nu ma puneti sa spun ceea ce cred, pentru ca voi avea probleme!”.  Din cauza acestor reactii, acesti intelectuali nu vor putea niciodata pretinde legitim ca reprezinta elite pentru Romania. Elitele trebuie sa inspire, sa aiba verticalitate, sa aiba valori care sa conteze mai mult decat slujul.

Cineva spunea ca o tara este slab dezvoltata nu din cauza ca saracii acestei tari sunt mai lenesi si mai prosti decat saracii unei tari dezvoltate. Cauza reala este aceea ca varfurile tarii slab dezvoltate sunt mult mai slabe si mai neperformante decat varfurile tarilor bogate. In cazul nostru, nu vom putea niciodata sa pretindem ca suntem o tara civilizata, cu institutii, respect si istorie, decat atunci cand vom avea elite care isi asuma, cu adevarat, un astfel de rol.

Sursa: Infoportal

Sursa foto: http://www.kolector.net


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro