Spatiul public romanesc este mereu polarizat – e alba sau neagra, indiferent de tema si indiferent de nuante. Subiectele de mediu nu fac exceptie. Ori esti verde si te opui din rasputeri oricarui proiect industrial (“e bine sa tinem aurul in munte, sa nu-l exploateze nimeni niciodata, sa-l aiba copiii nostri…”, sau “nu incercam sa scoatem gaze de sist, pentru ca o teava in pamant duce la fisurarea barajului Vidraru si la tzunami la Marea Neagra”), ori este total pro-economie, fara nici o parere despre mediu (vezi declaratiile lui Traian Basescu de sustinere a reluarii exploatarilor miniere la Rosia Montana).

Se poate o cale de mijloc? Europenii ne arata ca se poate. Chiar la ultimul lor Consiliu European, au aratat ca e nevoie si de gaze de sist dar si de standarde de mediu respectate. Adica, asa cum reusesc ei, de foarte mult timp, sa impace si ecologistii si industriasii? Prin stimularea investitiilor, in paralel cu intarirea institutiilor de control, astfel incat mediul sa fie in siguranta. Prin acest mix (economie deschisa impreuna cu stat puternic), ei nu refuza exploatarea resurselor, dar nici nu o fac iresponsabil, ca prin alte colturi ale lumii.

Cum e tratat subiectul acesta in Romania? In continuare, polarizat. In continuare, analistii isi impart evaluarile intre viziuni catastrofice legate de mediu si viziuni catastrofice legate de economie. Am vazut un moderator, zilele trecute, la un post de stiri, care intreba isteric unde este politica de reindustrializare a Romaniei, dupa ce, cu cateva zile inainte, facea emisiuni panicarde despre riscurile de mediu din zonele in care se incep niste prospectiuni. Acelasi ziarist, la doua-trei zile distanta… Fara nici o emotie si fara sa isi dea seama de ridicol. Nu e singurul – si ziaristi, si politicieni, si voci din societatea civila continua sa sara bezmetic de la o abordare la alta, generand doar confuzie si lipsa de interes din partea societatii.

In acest context, are rost vreo discutie in Romania despre demararea unor proiecte industriale noi, chiar daca asta inseamna provocari pentru mediu? Daca vrem sa stimulam economia, sa atragem resurse si bani dintr-o economie in cadere si daca vrem sa fie create locuri de munca in zone care, altfel, sunt marcate de saracie si plictis, da. Putem face asta in acelasi timp cu protectia mediului? Personal, cred ca da. Si asta pentru ca actualul guvern, spre deosebire de celelalte, chiar si-a asumat aceasta dimensiune – a protectiei mediului, ca obligatie. Iar USL e cam prima formatiune politica din Romania care a vorbit deschis despre mediu si despre nevoia de standarde in domeniu.

Anul trecut, USL a spus ca nu accepta proiectul Rosia Montana daca nu se rezolva problemele de mediu. La fel, despre gazele de sist. Din toate informatiile publice, pare ca USL nu s-a razgandit. Ce s-a schimbat intre timp este atitudinea europenilor fata de gazele de sist, de pilda. Studiile incepute s-au finalizat, iar europenii constata ca riscurile de mediu pot fi tinute sub control. La Rosia, daca ne luam dupa declaratiile premierului, nu se va incepe proiectul daca nu se includ garantii de mediu serioase. Vom vedea cat de solide vor fi acestea…

Pariul protectiei mediului este unul important pentru USL – este provocarea de a arata ca se pot incepe investitii mari in paralel cu tinerea lor sub control. Insa nu este primul pariu complicat al USL. Actualul guvern exceleaza la astfel de riscuri. Aduc aminte doar una: vrea sa faca relansare economica si reparatii sociale in acelasi timp – iar, pana acum, pare sa reuseasca: Romania are a doua crestere economica din Europa, dar si cresteri salariale si de pensii, la inceputul anului. Dupa guvernul Nastase (care este ultimul care a putut tine acest echilibru intre economie si social), guvernul Ponta reia aceasta abordare. Riscurile sunt mari, dar si beneficiile pe masura. Pentru ca, daca totul merge bine, Romania chiar are posibilitatea cresterii solide in zone cheie, in paralel cu intarirea statului si a capacitatii sale de control.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro