1. Ziua de 27 aprilie 2012 ar putea ramane in istorie drept ziua in care, pentru prima data, Traian Basescu a fost fortat sa faca ceea ce majoritatea i-a cerut. In plus, pentru prima data dupa mult timp, majoritatea parlamentara a fost in concordanta cu majoritatea populara. Schimbarea ceruta a primit un sens real. Dupa protestele din iarna, schimbarea lui Boc a fost pervertita de Traian Basescu prin numirea lui MRU. De data aceasta, nu a mai existat alta solutie decat sa accepte ceea ce majoritatea i-a cerut. Nu a mai existat nici un MRU, nu a mai existat nici o posibilitate de a injgheba o majoritate pervertita.

2. PDL renunta la putere, trece in opozitie si spera ca lunile urmatoare sa ii readuca procentele pierdute. Greu de crezut ca asa ceva se va intampla, mai ales daca Emil Boc ramane presedinte, Elena Udrea ramane lider national vizibil, iar garnitura celor erodati va pretinde in continuare o functie de mare raspundere. PDL are o singura sansa de reformare – cativa ani de opozitie in care sa faca o profunda regandire a politicii de resurse umane si de redesenare a principiilor pe baza carora actioneaza. Doar asa pretentia de a fi de dreapta poate sa se si concretizeze. Prognoza mea este ca PDL nu va sti sa invete din aceste lectii, va ramane legat de Boc, Udrea, Blaga si Anastase, va continua luptele interne distructive si se va apropia de traseul PNTCD tot mai rapid. Poate chiar mai rapid decat ne asteptam…

3. Victor Ponta devine cel mai tanar premier din istoria Romaniei, stabilind alte cateva premiere. Cea mai importanta – aceea ca poate conduce primul guvern format cu 6 luni inainte de alegeri de catre opozitie

4. Asteptarile de la Victor Ponta sunt mari, imense chiar. Ele sunt legate nu doar de stabilirea unei echipe de guvernare cu expertiza si experienta, dar si fara pete si cu un comportament ireprosabil. USL trebuie sa se comporte ireprosabil, sa ramana unit, sa se pregateasca exemplar de alegeri. Guvernul trebuie sa fie performant, sa inceapa sa repare nedreptatile comise pana acum si sa sprijine economia. Iar legea trebuie sa inceapa din nou sa fie aplicata fara discriminare, astfel incat cei care au gresit sa fie pusi sa plateasca! Performanta e necesara in toate domeniile – protectia sociala, relatiile internationale, fondurile europene, crearea de locuri de munca, transparenta, dialogul social, dialogul cu noua opozitie, relatia cu presa etc.

5. Traian Basescu se afla si el in fata unui test al normalitatii. Fara partid in spate (cel putin, fara un partid puternic, viu, pulsand de energie, entuziasm si speranta pentru viitor), cu parghii mai putine (chiar puternice, nu mai sunt la fel de sigure), cu spectrul suspendarii rapide, cu perspectiva iesirii din istorie (fara sa lase nici o “dara”) – presedintele trebuie sa decida singur cum va continua sa se comporte.

Pentru multi romani, socul zilei de ieri inca n-a apucat sa fie resimtit. A inceput brusc vacanta traditionala de 1 mai, si abia la mijlocul saptamanii viitoare majoritatea vor digera schimbarea. Inceputul sfarsitului pentru PDL este tot mai cert. Intrebarea care inca ramane fara un raspuns cert este daca schimbarea actuala va fi primul pas al unei schimbari mai profunde, mai adanci, care sa marcheze pozitiv viitorul Romaniei.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro