Ziua de luni a surprins pe foarte multi oameni din politica romaneasca, prin miscarea facuta de Victor Ponta. Acesta a obtinut un vot unanim de sustinere din partea BPN al PSD pentru inlocuirea lui Mircea Geoana de la conducerea Senatului cu Titus Corlatean.

Ce a urmat ulterior a fost expresia acestei surprize: Geoana nu a acceptat inlocuirea (care, contrar comentariilor, era posibila in sedinta de ieri, cu prezenta din Parlament de ieri, cand PSD si PNL aveau majoritate) si, cu sprijinul celor din UNPR, a cerut pauza de consultari si imediat a inchis sedinta.

Iar PDL nu a stiut ce sa faca, desi miscarea era clara: aceea ca, daca Geoana este adversarul puterii, iar opozitia il lasa din brate, este usor de schimbat. PDL nu a profitat de moment pentru a forta revocarea lui Geoana, asa cum a declarat de mai multe ori. Dimpotriva, l-a ajutat pe Geoana sa scape de asaltul PSD.

Pana la urma, aici este intreaga cheie a discutiei – Victor Ponta a obtinut ieri ceea ce nu putea demonstra prea mult pana atunci. Si anume, ca Mircea Geoana ramane in fruntea Senatului cu sprijinul PDL si al UNPR. Pentru ca, daca ar fi fost om de partid, daca ar fi fost un soldat disciplinat, asa cum se pretinde, ar fi acceptat jocul propus, care era posibil doar luni – jocul inlocuirii sale, printr-un singur vot, cu Titus Corlatean, astfel incat sa demonstreze partidului fidelitate. Nu a facut-o. Dimpotriva, a fugit din sala si a blocat propunerea. Iar apoi, doua seri la rand, a mers la TV sa se planga ca este persecutat si ca este un luptator ferm impotriva puterii.

Este aceasta “devoalare” o miscare utila pentru USL, PSD si Victor Ponta? As indrazni sa spun ca da, cu o conditie: anume, aceea de a merge pana la capat. Cu sprijinul, mai mult sau mai putin clar asumat, al liderilor Iliescu si Nastase, Victor Ponta este acum fortat sa mearga pana la capat. Ce inseamna asta? Inseamna despartirea de Mircea Geoana, un politician care nu mai este, de facto, de mult timp membru al PSD. Daca Ponta duce acest joc pana la capat, va castiga autoritate si forta, nu doar in partid, dar si pe frontul mai larg al luptei impotriva puterii.

Ce se va intampla cu Mircea Geoana? Avea sansa de a se reabilita in PSD dupa imensa dezamagire produsa in 2009, dar nu a folosit-o niciodata. Considera in continuare ca cele 5 milioane de voturi sunt ale sale, desi uita ca partidul le-a strans pentru el, iar el a irosit sansa de a fi presedinte prin propriile greseli. Acum, insistand pe ideea de a vrea sa fie candidat la presedintie fara ca nimeni sa nu-l doreasca, se indeparteaza tot mai mult de propriul partid. Daca nu va reusi sa iasa din propria obsesie, daca nu va recunoaste ca el ramane in functie doar pentru ca se ascunde in spatele PDL si UNPR, Mircea Geoana nu cred ca mai are vreo sansa de reabilitare publica ulterioara…

Sursa: Infoportal


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro