Se spune ca oamenii nu se diferentiaza in functie de cum suporta vestile bune si bucuriile, ci in functie de cum se raporteaza la tristeti si suparari. Oamenii se cam bucura cu totii la fel. Supararile le traim diferit. Acest rationament ne aduce in discutie o noua realitate: cum se vor raporta la infrangere trei din cei patru candidati care inca au sanse sa intre in turul doi si sa castige alegerile? E important, pentru ca fiecare conteaza in echilibrul politic de dupa vot.

Infrangerea lui Sorin Oprescu inseamna neintrarea in turul doi. Asta duce la intoarcerea sa la Primarie si la continuarea carierei sale acolo. Avand in continuare tangenta cu electoratul social-democrat, dintre care jumatate cel putin are o parere buna despre Oprescu. Oricate procente ar obtine, este meritoriu, cata vreme ele sunt obtinute ca outsider, ca independent, impotriva partidelor. Acceptarea infrangerii l-ar face pe Oprescu un primar mai bun, constient ca are nevoie de intarirea legaturii sale cu electoratul bucurestean pentru a fi reales. Neacceptarea infrangerii il va radicaliza, il va face sa devina ostil fata de publicul care l-a lasat din brate – bucurestenii, iar acest lucru ar putea duce la doi-trei ani de mari probleme in oras.

Infrangerea lui Mircea Geoana este data de pierderea presedintiei. Favorit sa intre in turul doi, Geoana ar produce o enorma dezamagire sa nu reuseasca acest lucru si ar disparea pur si simplu din politica romaneasca. Daca ajunge in turul doi si pierde, e de vazut cum reactioneaza. Fiindca asta poate duce la declansarea unei lupte interne in partid, cu scopul de a-si distruge taberele adverse, care ii vor cere explicatii pentru infrangere. De asemenea, o explozie de nemultumire ar distruge colaborarea cu PNL, impingand acest partid in bratele lui Traian Basescu. In fine, o alta varianta poate fi chiar aceea de refuz al acceptarii infrangerii, prin fortarea unei colaborari cu Traian Basescu, daca actualul presedinte ramane in functie. E si asta o forma de refuz, care amana schimbarile in PSD si care blocheaza procesul de recunoastere a esecului.

Infrangerea lui Crin Antonescu este data doar de neintrarea in turul doi. O eventuala infrangere in fata lui Traian Basescu este improbabila, motiv pentru care PD-L a facut orice pentru a-l ajuta pe Geoana sa il depaseasca pe candidatul liberal. Asadar, ce-ar face Antonescu daca nu intra in turul doi? Varianta proasta ar fi aceea sa refuze implicarea, caz in care electoratul sau s-ar imparti, iar Basescu ar invinge fara probleme. O alta varianta proasta este aceea in care ar dori sa se razbune pe propriul partid si ar cauta solutii de supravietuire politica personala, chiar daca asta ar putea sa insemne colaborari cu Traian Basescu. O solutie la fel de proasta este si aceea a sustinerii explicite acordate lui Mircea Geoana, deoarece acest fapt ar impinge electoratul liberal in fata unei disonante cognitive. Singura forma de infrangere frumoasa ar fi aceea in care ar fi consecvent cu propriul discurs si ar forta acceptarea de catre Geoana a solutiei Iohannis, caz in care neintrarea in turul doi nu ar fi o infrangere, ci chiar dimpotriva.

In fine, la ce ar duce infrangerea lui Traian Basescu? Poate duce la o reactie de neacceptare a esecului si la provocarea de conflicte sociale si politice. La mitinguri, la instigari, la scandal. Chiar cu repercusiuni internationale. Probabil, nu pentru mult timp, dar cu potential inflamabil. Romania ar pierde la capitolul imagine, iar Basescu ar iesi din istorie pe usa din dos. Poate exista insa si o reactie de acceptare a esecului, caz in care Traian Basescu ar avea sansa, imposibil de conceput acum, de continuare in fruntea PD-L.

De modul in care vor sti sa se raporteze la infrangere, trei din cei patru candidati isi vor juca chiar supravietuirea politica dupa aceste alegeri. Raspunsul la dilemele de mai sus poate fi speculat de fiecare dintre noi. Nefiind vorba de stiinta, ci de detalii psihologice, e insa greu de anticipat.

Singurul lucru pe care il putem anticipa este ca, indiferent cine castiga si cine pierde, situatia politica din Romania nu se va schimba radical. Ramane acelasi echilibru politic si aceeasi arhitectura electorala. Iar daca presedintele si ceilalti lideri nu inteleg si nu accepta asta, atunci putem vorbi de nerezolvarea niciuneia dintre problemele de fond ale tarii. Caz in care vom continua sa traim cu totii lectia infrangerii personale.

Articol publicat si in Ziarul Financiar

Persoane de interes:    Crin Antonescu    Sorin Oprescu    Traian Basescu   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro