Duminica, pe 25 noiembrie, romanii vor vota cel mai probabil pentru varianta de vot uninominal propusa de Traian Basescu. Cu o participare care nu va permite validarea rezultatului obtinut si cu un caracter pur consultativ pentru Parlament, acest vot nu va duce la nici o consecinta politica. Dimpotriva, va reintoarce discutia la momentul initial, cel in care presedintele si premierul se lupta pentru intaietate in ceea ce priveste formele de uninominal si isi submineaza unul altuia sustinerea politica. Este al doilea referendum pe parcursul unui an. A avut acesta o vizibilitate mai mare? A generat acesta dezbateri mai aprinse? A creat un interes mai evident din partea electoratului? S-au clarificat mai mult variantele in disputa? Toate aceste intrebari au un singur raspuns: Nu. Desi presedintele Traian Basescu s-a pozitionat ca principal purtator de mesaj al campaniei, efectul nu a fost cel al zdruncinarii societatii din temelii. Gherila digitala e mai putin creativa ca altadata. Partidele politice nu s-au ingramadit in a apara una sau alta dintre variante. Prezentele televizate (care au existat in numar mare, in ciuda discursului prezidential) nu au creat interes pentru public, audientele confirmand cat de mica este miza acestui referendum in ochii electoratului. Iar dezbaterile care au avut loc nu au adus clarificari, ci doar impunerea unor elemente discursive noi, precum cel de „listaci”.

In aceasta campanie, exista insa si cateva elemente notabile. In primul rand, lipseste gravitatea care a insotit campania pentru suspendarea presedintelui. Implicit, efectul direct al votului nu mai este la fel de consistent si, prin urmare, acest lucru se simte. Doar daca vin cca noua milioane de romani la vot (varianta improbabila) se poate ca acest vot sa conteze politic. In al doilea rand, dezbaterea tinde sa fie inutila. Votul uninominal s-a impus la nivel public atat de mult, incat pare redundanta discutarea sa in cadrul unui referendum. Incercarea lui Traian Basescu de a politiza discutia si de a sugera ca varianta Pro Democratia este una periculoasa, chiar retrograda, fiindca in continutul tehnicalitatilor pe care le prevede exista inca prevederi care amintesc de liste, este greu de transformat intr-o campanie efectiva. Singurul efect concret al politizarii discutiei este negativarea imaginii lui Cristian Parvulescu, un personaj caruia ii scade credibilitatea tot mai mult dupa asediul mediatic la care a fost expus. Confrati din zona societatii civile, doar de dragul sustinerii cu orice pret a presedintelui, au uitat cat de mult erau de acord in trecut cu liderul Pro Democratia si au devenit calaii sai publici. In fine, un alt aspect care merita mentionat in aceasta trecere in revista este comportamentul duplicitar al liderilor PSD. In urma unor calcule greu de argumentat, liderii actuali ai PSD au ajuns sa creada ca uninominalul pur, in doua tururi, le este favorabil. In consecinta, luni de zile i-au boicotat pe cei care cooperau in Parlament cu celelalte partide pentru ajungerea la un acord privind varianta de uninominal si au permis, indirect, presedintelui Basescu sa dea drumul acestui referendum. In prezent, ei il sustin pe presedintele Basescu, cel pe care in primavara doreau sa il suspende si cel care continua sa afirme ca nu accepta colaborarea cu actualul PSD. Chiar liderul Geoana afirma in ziare ca va vota „Da” la acest referendum, crezand ca aceasta atitudine ii va aduce mai multa simpatie populara. Nu ii va aduce, fiindca succesul acestui referendum va fi capitalizat doar de initiatorul sau (adica de presedintele Basescu) si nu de initiatorii legii (adica de PSD). Mai mult, in acest fel se transmite activului din teritoriu o stare de confuzie, care va avea drept principal efect scaderea mobilizarii pentru alegerile europene.

Pe acest fond, o campanie lipsita de contrast si de intensitate va duce la un rezultat previzibil: Traian Basescu va avea un discurs legitim pentru contestarea in continuare a clasei politice, pe care il va folosi pe tot parcursul anului viitor. In acelasi timp, celelalte forte politice vor iesi slabite din aceasta campanie. PSD, pentru ca nu este capabil sa adopte un punct de vedere unitar despre o tema importanta. PNL, pentru ca nu a stiut sa promoveze un proiect de lege considerat, de specialisti, ca fiind unul echilibrat si progresist. PD, pentru ca nu dovedeste ca s-ar putea descurca fara o locomotiva electorala (deci, fiind mai potrivit pentru votul pe lista decat pentru uninominal). Partidele mici ? pentru ca au preferat sa evite asumarea unui punct de vedere clar si s-au complacut in reluarea unor mesaje folosite de presedintele Basescu. In ansamblu, clasa politica va continua sa fie afectata de razboiul mediatic pornit impotriva sa. Iar Parlamentul, a carui soarta este deplansa de presedinte in toate aparitiile sale televizate, va avea pe mai departe traseul descendent in sondajele de opinie.

Impresia pe care aceasta campanie tinde sa o lase este aceea a unei pierderi inutile de timp si de bani, in conditiile in care aproape sigur varianta de scrutin care va fi folosita la urmatoarele alegeri parlamentare ar putea fi tot cea din prezent. Doar daca partidele se vor mobiliza si vor conveni sa aprobe ceea ce poporul, in minoritatea sa, va decide duminica, s-ar putea ca aceasta perioada sa aiba o utilitate. De asemenea, doar daca presedintele va promulga varianta de vot asupra careia guvernul si-a asumat raspunderea, s-ar putea evita situatia de a nu avea nici un beneficiu concret dupa tot acest efort. Evident, nici una din aceste variante nu pare plauzibila. In acest context, poate ca ar fi nevoie de un nou referendum pentru a cere electoratului sa spuna daca actualul referendum a fost sau nu inutil.

Articol publicat si in Ziarul Financiar

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro