PDL se confrunta cu doua subiecte care risca sa ii compromita total sansele revenirii in sondaje si ale relansarii mult visate: este vorba de scandalul Rosia Montana si dublarea pretului la incalzire, prin eliminarea subventiei.

Ambele au explodat in ultima saptamana si au produs si mutari spectaculoase pe tabla de sah a politicii noastre. Si, la fel, ambele pot produce rupturi majore in plan electoral, cu niste consecinte greu de imaginat acum de catre putere.

In cazul gigacaloriei, banuiesc ca totusi reprezentantii guvernului stiau ce fac. Stiau ca, avand nevoie de bani (chiar si cele cateva sute de milioane economisite), vor produce un efect social major. Si, tocmai de aceea, au ales strategia pacalirii populatiei. Cum? Creand o confuzie intre subventie si ajutor. Si dand impresia ca nu se schimba mare lucru decat pentru cei foarte bogati. Au spus asa: “pana acum, subventia se dadea pentru toti. Noi nu mai acceptam, si inlocuim subventia (pe care o taiem total) cu ajutoare, pentru cei cu venituri mici. Dam bani primariilor sa dea ajutoare. Iar, daca nu vor face asta, e din cauza ca primarii nu vor dori”.

Ce urmareau sa obtina? Sa mentina populatia amortita, pe ideea ca nu se va schimba mare lucru. Sa creada ca vor continua sa primeasca sprijin, din partea primariei. Iar, daca primaria nu va da, sa sara atunci PDL sa acuze primarii care nu vor sa ajute populatia. Pe scurt, ar fi vrut sa intoarca o decizie negativa luata de ei impotriva primarilor opozitiei, si sa o foloseasca ca tema de campanie.

Ce s-a intamplat, de fapt? Doua reactii absolut normale. Prima – televiziunile s-au prins ca impartirea populatiei in bogati si saraci este absurda dupa acele criterii. De ce? Pentru ca e anormal ca cei care au venituri peste 8 milioane sa se considere bogati. Televiziunile au atras atentia asupra acestui lucru, iar cei cu venituri peste 8 milioane au fost deja atentionati ca li se va intampla ceva. A doua reactie a venit de la primari – Sorin Oprescu in special, dar si alti primari din opozitie, au demonstrat minciuna guvernului. Subventia nu e inlocuita total cu ajutoarele. Sumele taiate de la subventie nu se duc total spre ajutoare – ci merge doar o parte. Iar, in ciuda faptului ca unii dintre cei saraci vor fi ajutati sa nu simta deloc taierea subventiei, majoritatea celorlalti incep sa afle ca pretul va urca fantastic. Si asta din cauza guvernului. Daca USL va decide sa adopte o motiune in parlament pe aceasta tema, aceste adevaruri vor fi si mai extins afirmate, iar problemele vor incepe sa apara pentru putere.

Al doilea caz, in care PDL este captiv, este cel al Rosiei Montana. Un proiect de lobby al presedintelui, Rosia Montana a produs ieri o prima victima, in consilierul prezidential Ekstein Kovacs, si care miroase foarte urat a afacere de foarte mare coruptie. De fapt, miroase a cea mai mare afacere de coruptie din ultimii 20 de ani din Romania, pentru ca sumele invocate acolo sunt halucinante. Si, din nou, subiectul va exploda in capul PDL, in campania electorala de anul viitor, mai ales daca avizele se vor da si vor incepe lucrarile. Nu vor fi suficiente locuri de munca create pentru a justifica dezastrul care incepe – distrugerea galeriilor, depozitele de cianura, distrugerea muntelui… Iar beneficiile, daca exista, nu se vor duce spre PDL in ansamblu, ci doar intr-o zona exclusivista a puterii – probabil cea mai activa din prezent.

Aceste doua teme se adauga peste cele deja existente si vor impinge PDL intr-o zona foarte delicata. Daca blocajul creat de lobby-ul Rosia Montana va fi in continuare spart (asa cum a fost zilele acestea), si daca primarii vor continua sa demaste mecanismul dublarii pretului la gigacalorie doar in localitatile fara primari PDL, putem spune ca toamna incepe prost pentru PDL. Si se anunta prost si in continuare, pentru ca aceste subiecte vor atarna ca o piatra de moara de gatul unui partid care inca mai spera sa supravietuiasca prin metoda Pinalti.

Sursa: Infoportal


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro