Consiliul European de ieri nu a avut nici scandal, nici controverse. Pentru media din Romania, a fost unul chiar plicticos. Ponta a mers acolo legitim, cu mandat discutat in USL si agreat si de Basescu, si a spus de dinainte ce va sustine. Liderii europeni nu s-au certat, dimpotriva – au fost foarte eficienti. S-au luat insa cateva decizii care conteaza pentru romani mai mult decat orice alt Consiliu din ultimul an. Ce inseamna ele pentru noi?

  1. Gazele de sist devin prioritate pentru UE. Nu doar pentru Romania, dar si pentru intreaga UE. De ce? Simplu – economia europeana pierde teren fata de cea americana, in ce priveste costurile de productie, pentru ca gazul actual e scump. Si nesigur politic, mai ales ca vine preponderent din Rusia. S-au facut teste si studii, s-au aplicat standardele riguroase europene, si s-a ajuns la o decizie clara: e ok sa se inceapa exploatarea sistului in Europa. Romania a asteptat de anul trecut acest verdict inainte de a da acorduri pentru exploatare. Acum, are sansa asigurarii independentei energetice in urmatorii 5 ani. Va sti sa profite?
  2. Certificatele verzi sunt readuse la niveluri normale, cu efect pozitiv asupra preturilor. Acum cativa ani, in frenezia stimularii energiei verzi, mai multe state europene au inceput sa dea subventii foarte mari pentru cei care construiau infrastructura pentru energie verde – subventii care erau suportate de cetateni in pretul energiei. Aceasta infrastructura s-a construit, dar in prezent costurile sunt deja prea mari si trebuie ajustate. Pentru Romania, decizia UE inseamna un nou sprijin pentru economie (Mittal va tine Sidex in viata cu aceasta ocazie), dar poate insemna si un efect pozitiv pe facturile de la cetateni.
  3. Acordul pe Nabucco – cumva tangential Consiliului, completeaza deciziile care vor pune Romania pe piata energiei si va atrage noi investitii
  4. Decizia obtinuta de Ponta pentru fondurile europene – respectiv, prelungirea cu 3 ani, in loc de 2 ani, a perioadei in care pot fi cheltuiti banii acordati tarii noastre in actualul cadru bugetar multianual – este o decizie care inseamna sanse in plus pentru cresterea absorbtiei. Deci, mai multi bani care sa intre in economie in loc sa se intoarca la bugetul UE.

Iata, asadar, 4 decizii care pot avea efecte pozitive. Nu sunt politice, nu sunt ideologice si nu sunt speculative. Nu au reflectare in disputele intre socialisti si populari, sau in avatarurile pactului de colaborare institutionala din tara. Sunt insa vesti bune care, ca toate vestile bune, se vor pierde in avalansa de informatii despre cine sunt rudele care l-au mai vizitat pe Gigi Becali la inchisoare. Daca aceste sanse vor fi valorificate, Romania va castiga foarte mult in Europa – fiindca este o tara aflata deja in acord cu liniile stabilite la Bruxelles.


Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro