Cu cine voteaza uselistii

Raspuns pe scurt: 75% din cei care voteaza ar opta pentru PSD, iar doar 25% ar opta pentru PNL. Deci, 3 din 4 uselisti prefera PSD.

In urma deciziei PNL si a lui Crin Antonescu de a parasi USL, desfiintand astfel cea mai de succes coalitie politica de dupa Revolutie, apare o intrebare: cine ar prelua voturile USL? Intrebarea este legitima si calculul este necesar, tocmai pentru ca, in functie de acesta, se fac si se desfac aliante, se fac si se desfac guverne.

Raspunsul este dat de un grafic pe care il prezint mai jos, si care arata modul in care s-ar comporta publicul care are incredere, in acelasi timp, si in liderii PSD, dar si in liderii PNL (nu ne referim la publicul exclusiv al PSD sau PNL, adica aceia care au incredere doar in Ponta sau doar in Antonescu, de exemplu; ne referim la publicul comun, la cei care au incredere atat in Ponta si Oprescu, de pilda, dar si in Antonescu si Iohannis; este un public care a sustinut proiectul USL cu o deschidere importanta pentru ambele partide). Acest public are o pondere importanta in populatie, reprezentand minim 15% dintre romani (pentru a intelege proportiile, USL a fost votat in alegeri de cca 30% dintre romani; asadar, cca jumatate din electoratul USL are incredere atat in liderii social-democrati, cat si in cei liberali; cealalta jumatate este alcatuita din publicul nucleelor dure de sustinatori ai PSD si, respectiv PNL). Graficul de mai jos se bazeaza pe date din cele mai recente sondaje CSCI, si nu reflecta doar o imagine de moment, ci o dinamica pe mai multe luni.

cu cine voteaza uselistii

Asadar, votul grupului useliştilor, conform mai multor sondaje, s-ar duce preponderent în tabăra PSD (aproape 40%), deşi un procent important (30-40%) sunt nehotărâţi. Doar putin peste 10% ar fi preluate de PNL.

O parte din nehotărâţi a trecut, in ultimele luni, în tabăra PSD. Intenţia de vot a acestui grup pentru PSD este în creştere din noiembrie. Acest lucru arata ca publicul USL ii percepe pe Crin Antonescu si pe PNL drept vinovati pentru ruperea USL si, fie se refugiaza spre PSD, fie abandoneaza cu totul politica.

În prezent, dacă ignorăm nehotărâţii, votul USL s-ar împărţi 75% la PSD şi 25% la PNL, adica ar fi un raport de 3:1, care este mai mare decat raportul de 2,5:1 din total votanti (cel indicat de obicei in sondajele de opinie). Cu alte cuvinte, publicul comun USL, pe masura ce se decide daca mai ramane interesat de politica si vrea sa voteze, creste distanta dintre PSD si PNL, in favoarea social-democratilor.

Ramane de vazut daca evolutiile viitoare vor confirma sau nu aceste calcule. Ele sunt ingrijoratoare pentru liberali (le-o fi aratat cineva, vreodata, aceste cifre?), care s-ar putea sa constate ca, separat de USL, ar obtine mult, mult mai putin decat ar fi obtinut in cadrul USL.

Primul examen va fi la alegerile europene, unde PNL condus de Crin Antonescu trebuie sa demonstreze daca a reusit sa depaseasca scorul din 2009 sau nu. Pentru improspatarea memoriei, aduc aminte ca PNL-ul a obtinut 15% atunci, adica aproape scorul PNL din prezent, conform majoritatii institutelor de sondare a opiniei publice. Altfel spus – PNL singur risca sa revina la scorul pe care l-a obtinut ultima data singur, in 2009, ceea ce ar fi, in opinia mea, un esec.

Persoane de interes:    Crin Antonescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro