Informatia zilei de ieri – presedintele Iohannis nu a preluat argumentele companiei austriece in blocarea Codului Silvic, ci argumentele Consiliului Concurentei. Trecem peste faptul ca cele doua sunt identice, dar sa acceptam ca este asa. Presedintele merita prezumtia de buna-credinta, si o spun fara nici o ironie.

Ar fi interesant de stiut cate ceva despre Consiliul Concurentei. Nu doar ca are angajati care au lucrat pentru compania austriaca. Dar si ca presedintele sau, domnul Bogdan Chiritoiu:
– a fost reconfirmat in functie in martie anul acesta de catre actualul presedinte
– a fost numit in functie, in 2009, de catre fostul presedinte
– anterior, a fost consilier de stat in echipa lui Traian Basescu (!)

Asadar, daca presedintele actual nu sustine, de fapt, lobby-ul austriac, el a cazut in capcana lobby-ului venit, prin manta Consiliului Concurentei. Adica, acea institutie care, zilele astea, cere UE sa ne spuna daca e ok sau nu sa interzicem exporturile de masa lemnoasa!

O ultima informatie, pentru cei care cred ca o astfel de interzicere este impotriva tratatelor europene: mai intai, Art 36 din TFEU permite derogari pe motive de ordine publica​,​ siguranta publica​,​ protectia sanatatii​,​ si a vietii persoanelor si a animalelor sau de con​servare a plantelor​,​ de protejare a bunurilor de patrimoniu national​,​ sau de protectie a propr​ietatilor​ industriale sau comerciale.
De curiozitate, stiti ce tar​​a interzice, in baza acestor prevederi, exportul de masa lemnoasa, dintre statele UE? Austria 🙂

In concluzie, avem urmatoarea situatie – un Guvern si o majoritate parlamentara care vor limitarea exploatarilor si a exceselor unei companii care are pozitie dominanta in Romania; un Presedinte care, initial, a preluat din argumentele companiei austriece, pe filiera Consiliului Concurentei (institutie esentiala in angrenajul de putere al fostului regim, acum aflata in cautarea unei noi epoci de glorie); si un lobby foarte agresiv venit din partea unor structuri care cauta sa isi conserve pozitiile dominante de exploa​ta​re in Romania, alaturi de multe altele (cum sunt cele din sanatate, energie, retrocedari, rambursari de TVA samd).

Cum procedam?

Discutia nu este despre Ponta sau Iohannis. Nu este despre cine a manipulat pe cine, despre cine castiga din niste proteste…
Este despre ce vrea sa faca majoritatea (formata din suma celor care ii sustin pe ambii – cum spuneam, la inceputul anului – aceasta majoritate este una exceptionala, niciodata Romania nefiind condusa cu atat de multa legitimitate, precum este suma legitimitatilor Presedintelui si Premierului) cu resursele pe care Romania le are la dispozitie.
Le iroseste ca in perioada 2004-2012, sau se adapteaza la o situatie in care cei care trebuie sa dicteze sunt „vardistii”, si nu hotii?

Persoane de interes:    Klaus Iohannis    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro