Cine mai este Basescu? Este in continuare un om politic abil, rational, foarte calculat, extrem de inteligent, de multe ori cinic si fara scrupule? Sau este acel om pasional, macinat de pulsiuni, nervi, stres, panica, isterizat de strigatele din jurul sau sau de influenta deja legendara a fostei sale consiliere blonde? Aceste descrieri sunt foarte diferite. Avem doua personaje care, in contextul scandalului din prezent, ar trebui sa actioneze foarte diferit.

Basescu cel rece ar face acest gest (darea afara a ministrilor PSD) dintr-un simplu si cinic calcul electoral. Astfel, ii da afara pe pesedisti si ii multumeste pe cei din PD-L. Da satisfactie criticilor sai, arata ca nu s-a schimbat, ca este in continuare intransigent si isi refidelizeaza sustinatorii.

In acelasi calcul rece, Geoana este favorizat in lupta cu ceilalti competitori. El devine favorit pentru a intra in turul doi si, astfel, ii asigura lui Basescu o realegere lina (confruntarea cu Oprescu sau Antonescu ar fi fost mult mai greu de gestionat, chiar imposibil de castigat daca luam in calcule sondajele). Pe Geoana il poate invinge. Asa ca are nevoie de el in turul doi. Prin urmare, este firesc sa il ajute sa ajunga acolo (nu merg pana acolo incat sa cred ca acest sprijin va semana si cu cel dat de PD-L Elenei Basescu, desi nu e imposibil). Acum, cu Geoana de cealalta parte a baricadei, polarizarea electorala revine in jurul celor doua partide mari. Confruntarea va fi castigata, e cert, in aceasta ecuatie, de Traian Basescu. Acest Basescu rece ar trece rapid peste spasmele PSD si va forta ca acestia sa plece. Iar apoi ar stimula un razboi discursiv intre cele doua partide, pentru ca ele sa fie suficient de radicalizate in competitia electorala incat nimic altceva sa nu mai conteze. PSD va face singur ceea ce Basescu are nevoie – va forta dezbateri despre prezent, despre actuala guvernare, ignorand logica responsabilizarii lui Basescu pentru tot ce s-a intamplat in ultimii 5 ani.

 

Basescu cel cald, cel pasional, ar da afara PSD-ul din cu totul alt motiv. Ar face-o din razbunare si din ura. Satul de piedicile puse de PSD-isti in toate zonele, satul de criticile venite din partea unor lideri cu care credea ca se va intelege si, mai ales, satul de lupta pornita de cei din PSD impotriva apropiatilor sai (mai ales impotriva Elenei Udrea), Basescu rupe caruta si se razbuna pe Geoana. Acest Basescu este interesat de un singur obiectiv si e opac la pierderile pe care le poate produce. Pe aceasta linie de actiune, Geoana va continua sa fie atacat tot mai tare, el impreuna cu lideri ai PSD, cu dezvaluiri, cu mizerii de presa, cu scandal. Indiferent ca astfel ii va mobiliza si mai tare si ii va transforma in adversari redutabili, Basescu reactioneaza ca un om irational, preocupat doar sa demonstreze ca inca e puternic. Acest Basescu nu va fi atent la subtilitati si va demonstra forta in toate gesturile sale. Va tine guvernul in viata chiar daca are doar 30% sustinere, va intimida adversarii si va duce scandalul la un nivel fara precedent. Acest Basescu nu il ajuta pe Geoana, ci incearca sa il distruga.
Pana de curand, cei doi Basescu convietuiau relativ linistit. Rece sau cald, Basescu parea ca pastreaza o linie de echilibru. Acum, distanta dintre cele doua personaje este parca mai mare ca oricand. Ori asistam la un joc de un cinism si un machiavelism fara precedent, ori vedem un Basescu scapat de sub control. Cele doua fete ale sale nu mai pot coexista. Zilele urmatoare ne vor da un indiciu cu privire la care dintre cei doi este astazi Traian Basescu. Si, in functie de aceste indicii, vom sti cam la ce ne putem astepta in urmatoarele 50 de zile.

 

Articol publicat si in Ziarul Financiar

Persoane de interes:    Traian Basescu   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro