Am auzit socat, din vocea ministrului Lazaroiu, ca a avea un venit pe familie de 24 de milioane de lei pe luna inseamna bogatie. Si am mai auzit, in acelasi timp, ca mita electorala este data, in aceeasi tara, de catre… opozitie. Si, nu in ultimul rand, am inteles ca nici macar in 2012 nu se pune problema recuperarii salariilor si pensiilor taiate anul trecut, desi cu aceasta iluzie au fost amagiti milioanele de romani carora li s-a cerut, a nu stiu cata oara, sacrificii.

Sigur, in legatura cu fiecare declaratie, pot exista explicatii. Poate, pe alocuri, chiar si putina logica, fie ea si cinica. Nu exista insa nici un fel de bun-simt. Poti, ca sociolog, sa imparti o populatie in diverse segmente si le poti numi cum vrei (fie si “bogati” pe cei mai avuti 40% dintr-un grup, de pilda). Nu poti, insa, ca ministru, sa afirmi ca un venit de 24 de milioane pe luna pentru o familie de 3-4 persoane inseamna bogatie. Cel putin nu daca vrei sa fii considerat om decent, cu frica lui Dumnezeu, cu o oarecare legatura cu lumea reala. A doua zi dupa ce doamna Udrea se scuza spunand ca nu a dat 17 mii de euro pe o rochie, ci “doar” vreo mie de euro, domnul Lazaroiu ne spune ca bogatia exista si la cei cu putin peste 500 de euro! Din costumele de mii de euro, din masinile de sute de mii, de la breteaua unor genti de zeci de mii, din case de sute de mii, de langa carnetele de cecuri de nenumarate milioane (sigur, in aceasta descriere poate nu se incadreaza domnul Lazaroiu, dar se incadreaza foarte multi din liderii PDL) o asemenea fraza suna a imensa sfidare! O sfidare din partea unui partid care se izoleaza de restul tarii si fata de care afiseaza o halucinanta aroganta.

Tot aroganta este si afirmatia ca fraudele electorale sunt comise de partidele de opozitie! Asta in contextul in care toate institutiile sunt mai politizate si mai controlate de un partid (PDL, in speta) decat oricand. Asta, cand structurile de control sunt conduse de PDL. Asta, cand chiar domeniul muncii – cel vizat de declaratiile ministrului Lazaroiu, a fost controlat aproape total doar de oameni apropiati de PDL, tot timpul dupa 2005 incoace. Fiindca, daca il adauga pe lista si pe Marian Sarbu, chiar si acesta este acum alaturi de coalitia de guvernare, in cadrul UNPR. Cand controlezi totul in aceasta tara, sa spui ca fraudele le comit partidele de opozitie este socant! Un astfel de tupeu va insoti fiecare gest al puterii de acum inainte pana in ultima sa clipa…

Prima perioada a guvernarii Boc a fost macinata de incompetenta si gafe. Mult timp, am crezut ca doar aceasta va fi slabiciunea sa. Ulterior, a inceput sa apara coruptia – cheltuielile nejustificate, afacerile dubioase, averile tot mai mari. Si se vorbea de incompetenta si coruptie. Acum, iata, incepe sa se vada, mai mult ca orice, aroganta. Una grotesca, cata vreme nu mai exista nici un fel de explicatie pentru ea. Un partid care se prabuseste in sondaje, condus de poate cele mai detestate persoane publice din ultimul deceniu, cu rezultate catastrofale in guvernare, lasat din brate de tot mai multi dintre sustinatorii sai si care fuge pana si de culoarea portocalie cu care s-a consacrat devine, iata, unul dintre cele mai arogante voci din istoria democratiei romanesti. O aroganta umilitoare pentru cei saraci (pentru ca a-i minti in fata cand le spui ca ei chiar traiesc bine si ca li s-a dublat venitul din 2005 incoace inseamna umilire) si ofensatoare pentru cei din opozitie (care vor deveni chiar mai dornici de razbunare politica fara precedent, dupa alegeri, in cazul in care PDL va accepta, democratic, rezultatul acestora si va pleca de la putere).

Aceasta aroganta este chiar mai inspaimantatoare decat coruptia si incompetenta. Daca prostia poate fi usor de depasit, iar coruptia poate fi demascata, cu tupeul fara seaman nu ai ce sa faci. Dimpotriva, lipsa limitelor trebuie sa ne faca pe toti sa ne intrebam daca o asemenea putere, care nu mai accepta statul de drept si nu mai accepta vocea majoritatii, va accepta sa plece, dupa ce alegerile le va fi consfintit infrangerea.

Sursa: Infoportal

Persoane de interes:    Elena Udrea    Emil Boc   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro