Incepe, asadar, o noua campanie electorala, pentru alegerile europene de data asta. La precedentele alegeri europene, in Romania, au venit la vot 29% si, respectiv 28% dintre romani, deci nu avem motive sa credem ca acum va fi alta cifra. Dincolo de participare, dincolo de confruntarea candidatilor, dincolo de mizele obisnuite ale alegerilor europene, conteaza insa in ce masura partidele principale isi vor indeplini propriile tinte. Aceste alegeri cuprind cateva mize simple, dar foarte importante, pe care vreau sa le trecem sumar in revista:

1.       Va trece PSD testul primului vot de dupa preluarea guvernarii? Pana acum, PSD a obtinut mereu putin peste 30% la alegerile europene. Va reusi acum mai mult? Sondajele spun ca da. Ramane de vazut daca mobilizarea la urne va fi suficient de consistenta pentru asta. Daca PSD obtine mai multe mandate decat pana acum, daca obtine un scor peste 35%, acest lucru inseamna o validare a deciziilor de guvernare luate in acesti doi ani si o gura de oxigen importanta pentru la toamna.

2.       Va reusi PDL sa reziste asaltului PMP? In prezent, PMP vine tare din urma, dar ofensiva sa este franata de noile stiri de la DNA, care se refera si la nume importante din acest partid, fie ca vorbim de Florin Popescu sau, mai nou, chiar la doamna Udrea. Daca PMP nu este “DNA free”, inseamna ca toate promisiunile facute celor din PDL pentru a-i atrage alaturi de noua tabara prezidentiala nu se sustin. Si, atunci, ce vor face primarii PDL in alegeri? Vom vedea. In orice caz, e de asteptat ca nici unul din cele doua partide sa nu depaseasca 15%.

3.       Va atinge PNL tinta propusa in alegeri, de 25%? Dar pe cea de 20%? Personal, nu cred. Toate sondajele arata ca liberalii se intorc, treptat, la scorul din 2009. Adica, la cel obtinut de Crin Antonescu fara USL. Intr-un fel, asta arata ca, pentru liberali, cinci ani au trecut degeaba. Si ca presedintele Antonescu revine la momentul 2009, fara sa mai fie “proaspat” si fara sa mai aiba de partea sa “revolutia bunului-simt”. Si atunci, ce va face? Pentru ca o cursa prezidentiala nu se poate castiga inertial…

4.       Cate partide vor intra in Parlamentul European? Dar cati independenti? La aceasta intrebare, prognoza mea este urmatoare: vor intra 5 formatiuni – Alianta PSD-UNPR-PC, PNL, PDL, PMP si UDMR. Nu cred ca vor depasi pragul nici PPDD, nici PRM. Iar alte partide nici macar nu se apropie de prag. Dintre independenti, singurul cu sanse reale este Mircea Diaconu.

5.       Ce ne va spune tabloul final al acestor alegeri despre alegerile prezidentiale din toamna? In primul rand, ca spatiul politic romanesc ramane unul relativ stabil, impartit in 3 zone mari – cea dominata de PSD (in prezent, mai mare decat toate celelalte, aproape la un loc), cea a apropiatilor lui Basescu (PDL, PMP) si cea a liberalilor (care nu se hotarasc cu cine sa se alieze), si ca jocul politic depinde de dimensiunea acestor tabere. Nu mai suntem ca in 2008, cand cele 3 tabere erau foarte apropiate ca marime, dar nici ca in 2012, cand unirea a doua dintre tabere a pulverizat-o pe cea de-a treia. Suntem cumva ca in 2000, cand PSD-ul se stabilizase ca forta care domina unitar zona de stanga, iar dreapta era divizata intre urmasii CDR si FSN? In ce masura se va repeta scenariul 2000 si la alegerile prezidentiale vom vedea. Atunci, pentru cei care nu-si mai aduc aminte, un candidat al stangii (Ion Iliescu) a ajuns la pas in turul doi impotriva unui candidat de extrema dreapta (Corneliu Vadim Tudor), dupa o campanie electorala in care dreapta n-a stiut si n-a vrut sa se uneasca. In turul 2, victoria liderului stangii a fost una facila, fiind vazuta la vremea respectiva ca un lucru normal, decent si cuminte, comparativ cu alternativele. Vom fi iar in aceeasi situatie? Cert este ca, imediat dupa alegerile europene, vom vedea care sunt pozitiile de start pentru alegerile prezidentale, cele care vor reseta politica romaneasca pentru urmatorii 5 ani. Pe locuri, fiti gata…

Persoane de interes:    Crin Antonescu    Elena Udrea   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro