Traian Băsescu la pupitru
Scurt bilant despre cei 10 ani in care am fost condusi de Traian BasescuECONOMIA? In 10 ani, presedintele Basescu a avut putin timp in care s-a manifestat asa cum si-a dorit in economie. In primul mandat, a existat Calin Popescu Tariceanu, iar ultimii ani a existat Victor Ponta. In perioada ambilor – economia a crescut si a fost protejata de excese si probleme. In anii de guvernare Basescu-Boc, insa, economia a inregistrat cea mai mare scadere din istoria recenta!

ANTI-CORUPTIA? Timp de aproape 8 ani, numarul condamnarilor din Justitie a fost relativ constant mic. Doar ultimii ani (cei doi ani si jumatate de cand este Ponta premier) au cunoscut o explozie a numarului de condamnari. Este acesta bilantul a 10 ani de Traian Basescu? Greu de crezut – daca ar fi fost, rezultatele se vedeau de mai demult. Cum de s-au vazut doar din momentul in care a venit un Victor Ponta in functia de premier? Cum de nu s-au vazut, in rezultate, in momentul in care era ministru Monica Macovei? Cum de nu s-au vazut in toti anii in care Traian Basescu a schimbat mai toti magistratii din Romania?

POLITICA EXTERNA? Daca n-ar fi existat ultimii ani (da, tot cei in care s-a manifestat Ponta ca premier), Romania ar fi fost astazi o tara izolata, care era luata in calcul doar pentru experimente ale unei austeritati aberante.  Singurul lucru bun al presedintelui Basescu a fost pastrarea si consolidarea parteneriatului strategic cu SUA, absolut necesar in actualul context.​Dupa intrarea in UE (negociata inainte de venirea lui Traian Basescu), Romania nu a activat regional decat foarte rar. Prezenta sa solid ​​a in Republica Moldova si in politica energetica si geo-strategica actuala nu este decat intr-o mica masura rezultatul deciziilor lui Traian Basescu. Daca am fi urmat doar „doctrina” Basescu, astazi am fi fost ​o tara care ar avea probleme cu​  vecinii, indatorati major fata de tarile vestice, incapabili sa iesim din logica austeritatii si a dominatiei oligarhice.

ECHILIBRUL POLITIC SI REFORMELE DEMOCRATICE? Efectul Basescu asupra politicii romanesti a fost faramitarea continua si constanta a partidelor – daca faceti un exercitiu corect, constatati ca in toti acesti ani Traian Basescu a incercat sa sparga toate partidele, sa faca structuri paralele, cu scopul evident de a controla mai usor jocul politic. Aceasta „doctrina” ne-a adus votul uninominal (cu toate aberatiile sale), alegerea directa a sefilor de CJ (deci, aparitia baronilor in toate partidele) si blocarea constanta a oricarei alte reforme  politice​ (vezi blocarea proiectului regionalizarii, din 2013).​ ​
Datorita lui Traian Basescu, Romania nu are azi doar UDMR, ci si miscarile extremistilor maghiari. Stimulati, ostentativ, acestia si-au facut partid, iar azi se exprima mai ofensiv decat au facut-o oricand. I-a reusit aceasta abordare timp de multi ani, iar ceea ce l-a invins a fost tocmai un efect contrar – cel al unirii stangii si dreptei in cadrul USL. Efort (de unire) facut tocmai de cel care i-a limitat influenta asupra spatiului public – actualul lider al PSD (Victor Ponta), alaturi de fostul lider al PNL (Crin Antonescu).

MANDRIA NATIONALA? VALORILE AUTENTICE? In afara de sustinerea (meritorie) a unor nume din cultura romanesca pentru a obtine recunoastere externa, mi-e greu sa vad alte merite pentru Traian Basescu. N-a fost niciodata un promotor al Romaniei – indemnul sau catre toti era ca, daca nu le convine ce se intampla in Romania, sa plece in strainatate! Acolo unde niciodata n-a intervenit pentru a-si apara concetatenii atacati de valul de xenofobie aparut in ultimii ani. Afirmarea mai clara a romanismului a fost un efect separat de actiunea actualului presedinte – a aparut organic si s-a extins, singurii care au incercat sa il reflecte si sa il reprezinte au fost cei din PSD (nu doar prin campania „Mandri ca suntem romani”, dar si printr-o mai activa participare externa).

MEDIATOR? ATMOSFERA POZITIVA? STIL POLITIC CONSTRUCTIV? Da, aceasta ar fi trebuit sa fie misiunea constitutionala a Presedintelui, dar nu este decat o descriere pe dos a ceea ce a fost dublul mandat al lui Traian Basescu. Ura (instigarea unora impotriva altora), dezbinarea (fragmentarea partidelor, santajul etc), loviturile constante si, de multe ori, sub centura aplicate politicienilor si nu numai – sunt elementele care au facut ca memoria colectiva sa il retina azi pe Traian Basescu drept unul din cei mai distructivi politicieni din istoria recenta.

MOMENTUL ​18:30 – Traian Basescu va ramane in istorie drept presedintele care, in loc sa conduca, sa inspire, sa uneasca si sa construiasca, prefera sa iasa la televizor seara, la 18:30 (sau, mai demult, duminica, daca va mai amintiti), cu scopul clar de a acoperi agenda media, de a da teme false de dezbatere si de a deturna mereu sensul normal al lucrurilor. Un presedinte.tv care vrea, mai mult ca orice, sa intre in istorie, dar care pare sa fi luat toate deciziile prin care s-a asigurat ca acest lucru nu se va intampla niciodata.
AMR doua zile  si domnia lui Traian Basescu se va sfarsi.​

Persoane de interes:    Traian Basescu    Victor Ponta   

Dan Sultanescu
Dan Sultănescu este analist politic, director executiv al Fundației Multimedia pentru Democrație Locală, coordonator al proiectului infopolitic.ro