La prima vedere, rezultatul alegerilor din Danemarca nu reprezinta un element major in dezbaterile publice sau analizele europene ori internationale. infrangerea suferita de catre social-democratii premierului Helle Thorning-Schmidt poate avea repercusiuni nu numai asupra politicii statului European, ci in special asupra dezbaterilor din interiorul Uniunii Europene.

Principalele teme discutate in alegerile incheiate saptamana aceasta au fost reprezentate de imigratie, precum si de situatia economica. Daca la prima vedere, imbunatatirea situatiei economice parea sa favorizeze mesajul social-democratilor, importanta din ce in ce mai mare a temei imgiratiei – in special a temerii speculate  de Partidul Popular Danez, ca un numar din ce in ce mai mare de imigranti incearca sa profite de sistemul de ajutoare sociale. Importanta temei a fost atat de ridicata incat social-democratii la randul lor au introdus in propriul discurs o puternica componenta de descurajare a imigratiei (panouri insotite de mesajul „daca vii in Danemarca, trebuie sa muncesti).

Un alt punct de disputa, care a dus la inrautatirea relatiilor dintre social-democrati si social-liberali, conflict soldat cu parasirea partidului de catre mai multi ministri social-liberali, a fost reprezentat de decizia guvernului de a vinde o parte din participatia statului la compania nationala de energie companiei Goldman-Sachs.

Cu toate ca social-democratii danezi au obtinut cele mai multe voturi in alegeri (26,3%) din voturi, obtinand cu trei mandate mai mult decat acum patru ani, liberalii fostului premier Lars Lokke Rasmussen sunt cei care vor forma guvernul, cu toate ca au obtinut numai 19,5% din sufragii, un rezultat care le ofera cu 13 mandate mai putin in legislativ. Motivul infrangerii este reprezentat de performanta mult mai slaba a aliatilor social-democratilor, in raport cu cei ai liberalilor. Astfel, social-liberalii si popularii socialisti au pierdut impreuna nu mai putin de 18 mandate, in timp ce Alianta Liberala si Partidul Popular Danez (partide pro-piata si care cer „diminuarea” statului) au castigat 19 de mandate in Legislativ.

Paradoxal, dupa ce Helle Thorning-Schmidt a reusit sa formeze un guvern minoritar dupa ce social-democratii danezi au obtinut cel mai scazut nivel al votului popular din istorie, acum patru ani, in 2015 social-democratii sunt cel mai puternic partid, invins de o formatiune clasata pe locul al treilea in alegeri. La fel de important este faptul ca nu popularii danezi, partidul euro-sceptic si anti-imigratie clasat pe locul secund, va conduce guvernul, ci liberalii fostului premier Rasmussen.

Din punct de vedere politic, alegerile din Danemarca arata ca strategia social-democratilor de „mutare spre centru” si de diluare a mesajului ideologic nu a avut succesul scontat, nereusind sa atraga nici votantii centristi, nici sa mobilizeze sprijinul stangii radicale in favoarea coalitiei de guvernare. La fel de important este faptul ca, in ciuda interdictiei de colaborare cu popularii danezi, enuntata acum mai bine de zece ani de politicienii danezi, formatiunea populista devine in acest moment un actor „mainstream” al spatiului politic.

Pe termen scurt, media internationale asteapta ca procesul de formare a guvernului sa fie unul anevoios, iar coerenta politicii guvernamentale sa fie afectata de disensiunile din interiorul coalitiei de guvernare. Astfel, chiar daca popularii danezi au un puternic discurs anti-UE si anti-imigratie, liberalii ca re vor conduce guvernul sunt considerati a fi cel mai pro-european partid. Nu in ultimul rand, trebuie observat faptul ca popularii au o pozitie mai apropiata de social-democrati in ceea ce priveste cheltuielile publice, fiind in opozitie cu restul coalitiei de guvernare.

Un alt punct major de disputa in media internationale este reprezentat si de viitorul fostului premier danez. Considerata la un moment drept un posibil contracandidat puternic al lui Donald Tusk pentru functia de presedinte al Consiliului European, Helle Thorning-Schmidt are si o indelungata experienta ca membru al Parlamentului European, fiind asteptata sa isi continue cariera la nivelul institutiilor europene sau internationale.

Din punctul de vedere al dezbaterilor europene, cea mai importanta consecinta a alegerilor din Danemarca este reprezentata de anuntul facut de guvern ca va sustine pozitia Marii Britanii de renegociere a apartentei la Uniunea Europeana. Mesajul este primul sprijin direct venit in favoarea premierului David Cameron, inainte ca acesta sa formuleze macar pozitia Regatului Unit in procesul de negociere.

Sursa foto: geopolintelligence.com


infopolitic