Senatul american a adoptat cu o majoritate de 67 de voturi la 32 un proiect legislativ care elimina capacitatea NSA (Agentia Nationala de Securitate) de a colecta date compacte despre convorbirile telefonice ale cetatenilor americani.

Decizia senatorilor americani vine dupa dezbateri importante in Congresul american intre „ulii” si „soimii” parlamentari, precum si in interiorul ambelor partide. Promulgarea rapida a masurilor prevazute de noua lege reprezinta insa pentru un mare numar de observatori cea mai importanta transformare in sistemul american de securitate din ultimul deceniu. Consecintele politice ale decizie au de-a face mai putin insa cu politica de securitate a Statelor Unite si mai degraba cu dezbaterile politice generale existente pe scena publica americana.

Decizia senatorilor americani vine la mai bine de doi ani dupa dezvaluirile lui Edwards Snowden despre programul masiv de colectare de date cu privire la convorbirile telefonice derulat de catre NSA. Chiar daca programul a avut permanent o supraveghere din partea Congresului, lipsinf astfel de legitimitate acuzatiile de conduita ne-democratica a autoritatilor americane, dezvaluirile lui Snowden au indicat nivelul aparent ridicat de intruziune si de supraveghere al serviciilor, in special la nivelul stangii (mai ales europene) actiunile whistle-blower-ului american devenind o veritabila cause célèbre. Din punct de vedere al dezbaterii publice, este important de notat faptul ca, in ciuda dezvaluirilor lui Snowden, mai multe studii ale comisiilor parlamentare americane sau ale institutiilor executive au subliniat ca eficienta procesului de culegere a datelor brute despre convorbirile telefonice, ca instrument al combaterii terorismului, era limitata.

Conform prevederilor legislative, NSA va inceta intr-un interval de sase luni stocarea datelor cu privire la conversatiile telefonice ale cetatenilor americani, acestea urmand a fi pastrate pentru un interval de 18 luni de catre companiile de telefonie. in cazul in care NSA doreste sa le acceseze, poate fac acest lucru in baza unui mandat judecatoresc. in paralel, documentul adoptat de catre Senatul american mai prelungeste o parte consistenta a prevederilor Patriot Act, adoptat de Congresul american dupa atentatele teroriste de la 11 Septembrie.

Este important de notat ca dezbaterile asupra proiectului legislativ au amplificat major diviziuni existente in randul ambelor partide, dar in special la nivelul majoritatii republicane. Pe de o parte, cel putin la nivelul unei aripi a partidului republican, grupata in jurul liderului majoritatii republicane din Senat, Mitch McConnell, o mare parte a modificarilor propuse sunt vazute ca limitand efectiv libertatea de actiune si eficienta serviciilor secrete americane. McConnell a propus mai multe amendamente prin care prevederile Patriot Act-ului ramaneau in vigoare, iar tranzitia catre colectarea datelor de catre companiile private era prelungita. Cu toate acestea, proiectul adoptat si promulgat de presedinte a fost sustinut de o parte a senatorilor americani, in ciuda opozitiei liderului acestora.

O alta diviziune care a marcat dezbaterile din Senatul american a fost reprezentata de disidența libertarienilor republicani, grupati in jurul senatorului Rand Paul, unul dintre participantii in cursa prezidentiala de anul viitor, care au fost aproape de blocarea intregului proiect de lege. Viziunea libertarienilor, care sustin ca in intregime Patriot Act reprezinta o amenintare la adresa drepturilor si libertatilor cetateanului, pare a fi din ce in ce mai manifesta la nivelul establishmentului republican. Paul, care pare a face din impotrivirea la legile cu privire la serviciile de informatii una dintre temele centrale ale propriei campanii, a declansat practic o a doua diviziune a republicanilor, in afara de cea exemplificata de incapacitatea lui McConnell de a aduna in jurul opozitiei la proiectul democrat intreg blocul republican.

Este totodata important de notat ca, daca din perspectiva cetatenilor americani una dintre cele mai controversate dezbateri asupra raportului dintre securitate si drepturi si libertati personale pare a se fi incheiat, documentul nu face nicio referire cu privire la activitatile de culegere de date ale agentiilor americane in raport cu cetatenii altor state, una dintre principalele acuzatii aduse de mai multe voci din stanga europeana politicii SUA.

Sursa foto: dailytech.com


infopolitic