In conditiile dificile ale virtualei egalitati consemnate in sondajele electorale intre laburisti si conservatori, precum si a unei prestatii mult sub asteptari a liderului Ed Miliband, care a reusit performanta sa para mai retoric si mai distant de problemele oamenilor reali, conform sondajelor, decat David Cameron, lansarea programului electoral al laburistilor reprezinta cel mai recent argument al unei campanii electorale care se anunta insolita pentru sistemul politic britanic.

Atat conservatorii, cat si laburistii se afla departe de majoritatea parlamentara, singura coalitie posibila (si negata vehement de catre laburisti) fiind intre partidul de stanga si nationalistii scotieni. Echilibrul electoral arata totodata ca miza reala a alegerilor o reprezinta electoratul indecis dintr-un numar redus de circumscriptii electorale – aproape 150000 de votanti sunt cei care vor decide soarta alegerilor in aceste campanii extrem de disputate.

Din punct de vedere al constructiei, programul electoral al laburistilor este centrat asupra problemelor economice (in ciuda titlului, marea parte a propunerilor au de-a face mai degraba cu fiscalitatea). Este important de notat astfel ca laburistii capituleaza in fata mantrei neo-liberale: isi iau angajamentul de a reduce deficitul si de a nu angaja nici un credit suplimentar. Mai mult, laburistii promit ca vor reduce anual deficitul. Totodata, cu exceptia taxelor pentru cei mai bogati britanici, laburistii se angajeaza sa nu mareasca nivelul contributiilor fiscale sau al TVA. Alaturi de promisiunile cu privire la combaterea evaziunii fiscale, laburistii promit reducerea taxelor pentru studiile universitare la 6000 de lire sterline si cresterea rapida a salariului minim la 8 lire pe ora. Totodata, sistemul de sanatate va beneficia de o finantare suplimentara prin taxarea proprietatilor cu o valoare mai mare de 2 milioane de lire sterline, precum si a companiilor care comercializeaza produse din tutun.

In ceea ce priveste sanatatea si educatia, laburistii promit ca vor bloca planurile de privatizare ale sistemului national de sanatate initiate de conservatori, promitand sa investeasca 2,5 miliarde de lire sterline pentru a angaja 8000 de doctori si 23000 de asistenti medicali. in afara de reducerea taxelor universitare, laburistii sustin introducerea unui balacaureat tehnic pentru tinerii intre 16 si 18 ani, alaturi de obligativitatea disciplinelor „engleza” si „matematica” pana in ultimul an de studiu obligatoriu.

Programul social al laburistilor este probabil cel mai ambitios in ceea ce priveste investitiile pentru sprijinirea familiilor. Guvernul laburist isi asuma sa construiasca 200000 de noi locuinte (in special pentru primii cumparatori). ingrijirea gratuita a copiilor cu varste de sub 4 ani este extinsa la 25 de ore saptamanal, iar durata si beneficiile pecuniare ale concediului de paternitate sunt si ele crescute. Cu toate acestea, laburistii preiau si in acest punct din mesajele de dreapta – imigrantii nu pot beneficia de asistenta sociala decat dupa ce au locuit minim doi ani in Regatul Unit. si pentru ca impresia de populism care caracterizeaza pe alocuri programul „catch-all” sa fie completa, laburistii promit sa ofere suporterilor pozitii in conducerea cluburilor sportive.

In ceea ce priveste organizarea politica, laburistii propun abolirea Camerei Lorzilor si inlocuirea ei cu un Senat al regiunilor. Descentralizarea figureaza proeminent in promisiunile laburiste, guvernarea descentralizata urmand a gestiona 30 de miliarde de lire sterline daca laburistii vor invinge in alegeri. Alaturi de extinderea dreptului de vor pentru tinerii in varsta de 16 si 17 ani, laburistii mai propun si infiintarea unui registru al companiilor de lobby, precum si introducerea unor reguli mai stricte cu privire la incompatibilitatile parlamentarilor.

Sectiunea de politica externa a programului este probabil cea mai baga si cea mai putin angajanta. in afara de desemnarea unui reprezentant LGBT al Guvernului Britanic, niciunul dintre angajamentele asumate nu este unul pe termen scurt sau masurabil. Laburistii propun, este drept, ca nicio cedare suplimentara de puteri sa nu aiba loc fara un referendum, dar cadrul general al actiunii in Europa este „revenirea Marii Britanii la o pozitie de leadership in UE si reformarea UE pentru a lucra in interesul Marii Britanii”. O sintagma extrem de generoasa si care nu este cu mult diferita de discursul oficial al lui David Cameron. Laburistii sprijina continuarea procesului de negociere al TTIP, si pledeaza pentru negocierea la Paris a unor standarde de poluare zero, pentru a doua jumatate a secolului XX.

Impactul programului electoral este considerat, in mod traditional, unul puternic in sistemul britanic. In masura in care el ofera o privire asupra intentiilor sau strategiilor pe termen mediu si lung ale laburistilor, atunci se poate spune ca imperativele tactice ale campaniei au influentat major redactarea programului care reuseste sa fie, in anumite momente, extrem de apropiat de mesajele conservatorilor.

Sursa foto: walesonline.co.uk

 


infopolitic