Passport control Heathrow

Raportul Institutului National pentru Cercetare Economica si Sociala (NIESR) este al doilea document care pune in discutie problema migratiei romanilor si bulgarilor la nivelul spatiului politic britanic. Spre deosebire de studiul anterior al Migration Watch, care a fost criticat pentru supraestimarea numarului de romani si bulgari pregatiti sa vina in Regatul Unit, studiul NIESR este mai putin categoric.

Exista putine surse pentru a estima numarul exact al imigrantilor de origine bulgara sau romana. Acest lucru se datoreaza lipsei unor date actuale privind numarul de cetateni ale celor doua tari care s-au stabilit in Marea Britanie sau care au fost imigranti temporari, schimbarilor economice, politice sau sociale din tarile asupra carora se efectueaza cercetarea si, nu in ultimul rand, unei definitii exacte a conceptelor de imigrant temporar si permanent.

NIESR – Factori care influenteaza migratia

  • Documentul subliniaza ca, avand in vedere actualele restrictii de munca, sectoarele in care lucreaza romani si bulgari sunt limitate ca numar. Acest lucru se poate schimba o data cu ridicarea restrictiilor, fapt ce ar putea duce la un caz similar cu cel al Spaniei. Profilul imigrantilor s-ar putea schimba, de la cel de EU2, la cel de EU8, ceea ce inseamna muncitori cu calificari slabe, in detrimentul celor cu calificari medii sau inalte.
  • In mod cert, cel mai important factor il repezinta economia, imbunatatirea locului de munca si a standardelor de viata, care se reflecta in diferenta dintre salariile din Bulgaria si Romania si costurile curente. Alaturi de acesta se afla educatia, cariera si evitarea discriminarii pentru populatia de etnie roma.
  • Rata ocuparii fortei de munca este mult peste cea din Romania sau Bulgaria, alaturi de un nivel mai ridicat al PIB locuitor si un nivel mai ridicat al salariilor. In plus, multi imigreaza motivati de familie sau prieteni care locuiesc si/sau lucreaza in Marea Britanie.
  • Dezvoltarea personala reprezinta un factor important, in special pentru imigrantii cu calificari inalte, cu scopul de a le fi recunoscuta, respectata si platita munca la un nivel decent.
  • Studiul subliniaza vulnerabilitatea serviciilor sociale in cazul unui fenomen de amploare. Multe dintre serviciile britanice nu ar putea face fata unui aflux mare de imigranti din Romania sau Bulgaria, in special cele legate de somaj, sanatate, scoala primara, locuinta si sistemul de asistenta sociala. Cu toate acestea, documentul subliniaza ca in baza estimarilor recente, cetatenii celor doua tari est-europene nu vor avea un impact major asupra acestora. Marea Britanie nu este considerata o destinatie preferata de romani sau bulgari, insa nu se poate estima inca impactul pe care il pot avea, in cazul unui climat economic instabil in estul Europei.

Concluzii

  • In primul rand,  faptul ca acest material nu prezinta cifre reprezinta un dezavantaj in discutarea problemei imigratiei, in special deoarece toate dezbaterile din Marea Britanie s-au bazat pe statistici si cifre, fapt ce a dus la inflamarea discursului politic din Regat. In termeni absoluti, numarul bulgarilor si al romanilor care locuiesc in Marea Britanie este relativ mic (26.000 bulgari, 80.000 romani), majoritatea locuind in Londra.
  • Ridicarea restrictiilor nu inseamna neaparat ca Marea Britanie va deveni o noua Spanie pentru imigrantii romani si bulgari. Comparatia cu EU8 este putin exagerata, in conditiile in care Marea Britanie are nevoie de forta de munca cu calificare inalta, asemeni Finlandei sau Suediei. In plus, studiul subliniaza ca tendinta imigrantilor cu calificari slabe sau necalificati este de a imigra in tari cu cultura si limba asemanatoare cu cea din tara de provenienta, ori in cazul cetatenilor romani sau bulgari care se incadreaza in aceasta categorie, Marea Britanie ar reprezenta o provocare, mai ales din cauza duratei lungi necesare adaptarii si gasirii unui loc de munca.
  • Evitarea discriminarii populatiei de etnie roma nu reprezinta un motiv suficient de bun pentru a imigra in Marea Britanie pentru autorii studiului. Atata timp cat acest grup etnic nu are acces, in primul rand financiar, la educatie, documentul considera ca problema discriminarii va continua. Trebuie mentionat ca, in general, in cazul comunitatii rome, avem de-a face cu muncitori necalificati sau slab calificati, care nu isi vor permite sa plateasca costurile universitare sau de specializare in institutiile britanice din salariul pe care il vor primi.
  • Teama Marii Britanii pentru un nou aflux de imigranti din Europa de Est este motivata de precedentul Poloniei, cand majoritatea locurilor de munca pentru persoanele cu calificare slaba sau medie au fost ocupate de acestia, generand o concurenta majora pe piata acestor locuri de munca.
  • Cercetarile de pana acum au revelat faptul ca majoritatea imigrantilor romani si bulgari sunt imigranti temporari, care lucreaza fie ca liber-profesionisti, fie in economia gri. Cu toate acestea, avand in vedere ca majoritatea sunt tineri nefamilisti, o data cu stabilirea definitiva in Marea Britanie ar putea pune o oarecare presiune pe servicii.
  • Majoritatea romanilor doresc sa se intoarca in tara, in special datorita crizei economice europene. In plus, acestia prefera sa lucreze temporar si sa investeasca banii acasa. Cu toate acestea, exista romani care au decis sa ramana in tarile in care au imigrat datorita situatiei economice din Romania. Trebuie mentionat faptul ca, in eventualitate imbunatatirii situatiei de acasa, majoritatea ar opta pentru a se intoarce.

© Sursa foto: telegraph.co.uk


Administratorul