Rezultatele alegerilor primare din Iowa au consemnat in ambele cazuri surprize, competitia interna a celor doua partide devenind si mai acerba in urma rezultatelor, neasteptate din mai multe puncte de vedere.

In tabara republicanilor, victoria lui Ted Cruz in ciuda sondajelor care il indicau drept principal favorit pe Donald Trump, este considerata cea mai importanta surpriza in acest moment (in afara de ascensiunea omului de afaceri american, care, in sondajele nationale, este creditat in continuare cu cel mai important numar de sustinatori). In ceea ce priveste cursa democrata, victoria lui Hillary Clinton este chestionata din mai multe puncte de vedere – favorita s-a impus mult mai greu decat se astepta, la o diferenta minora, in conditiile contestarii puternice a sistemului electoral din Iowa de catre oponentul sau.

Pentru prima oara de la inceputul campaniei prezidentiale, strategia lui Donald Trump s-a dovedit una perdanta, iar rezultatele alegerilor republicane arata ca mai multe dintre supozitiile pe care echipa sa de campanie se bazeaza par a fi nefondate. Pe de o parte, absenta sa atat din campania propriu-zisa in Iowa (rivalul si invingatorul sau, Ted Cruz, a fost prezent in toate circumscriptiile din stat), cat si din dezbaterea televizata ce a precedat alegerile s-au dovedit obstacole dificil de escaladat. Vizibilitatea si popularitatea nationala nu se traduc in victoriile de etapa de la nivelul fiecarui stat, iar castigarea sprijinului alegatorilor nu trebuie confundata cu vizibilitatea si credibilitatea generala.

Dealtfel, aceasta este si miza alegerilor primare din Iowa, un stat care, nici pentru candidatii democrati si nici pentru cei republicani nu este decisiv ca numar de voturi in colegiul electoral american pentru castigarea Casei Albe (invingatorul in Iowa, cel mai probabil candidatul republican, va primi 6 din cele 538 de voturi din colegiu). Miza este reprezentata de credibilitatea pe care candidatul o poate genera la nivelul electoratului partidului (si al donatorilor) cu privire la sansele sale de a invinge. De aceea, importanta primarelor din Iowa si a celor din New Hampshire, de saptamana viitoare este una disproportionata in economia strict cantitativa a alegerilor. Miza competitiei este data de imaginea de invingator (sau, dimpotriva, de candidat care trebuie invins) pe care politicienii si-o construiesc.

Astfel, pentru Trump, confruntarea la firul ierbii se dovedeste a fi mai dificil de gestionat. Absent din ultima dezbatere, el a fost depasit de Cruz, candidatul cu care se confrunta pentru voturile alegatorilor evanghelici. O alta premisa demonstrata a fi falsa in urma victoriei lui Trump este ca un nivel mai ridicat al prezentei electorale (si, din acest punct de vedere, alegerile din Iowa au fost un record pentru republicani, 186000 de alegatori fiind prezenti la vot, cu mai mult de o treime mai numerosi decat acum patru ani) inseamna sanse ridicate de victorie. In fapt, o parte consistenta a celor care s-au prezentat la vot nu numai ca l-au sustinut pe foarte prezentul Cruz, dar s-au indreptat catre celalalt senator hispanic din randul republicanilor, Marco Cruz, considerat un alt reprezentant, alaturi de Jeb Bush, al establishmentului partidului si, in acest moment, moderatul cu cele mai importante sanse.

Din punct de vedere al cursei republicane, cel mai important element de notat este faptul ca incapacitatea lui Trump de a se impune (24,3% din voturi, locul secund, cu 1,1 % mai mult decat Rubio, aflat pe pozitia a treia) a fost interpretata de media americane drept inceputul sfarsitului pentru campania omului de afaceri. Mai mult, ca al doilea reprezentant al laturilor extreme ale partidului, Ted Cruz, invingatorul din Iowa, a devenit tinta atacurilor numerosilor candidati republicani (imputinati cu trei la numar, dupa ce Rand Paul, Mike Huckabee si Rick Santorum si-au suspendat campania saptamana aceasta). Media americane „doresc” o cursa Cruz-Rubio, rezultatul peste asteptari al ultimului dand sperante alegatorilor americani moderati.

De partea democrata, declaratia lui Bernie Sanders despre „egalitatea” consemnata in cadrul unui proces de alegere care nu presupune voturi (ci gruparea alegatorilor pentru desemnarea unor delegati proportionali cu prezenta la urne in ultimele doua alegeri) a ridicat inca o data problema sistemului electoral invechit (in unele sectii, invingatorul a fost decis prin aruncarea unei monede). Pentru Clinton, avantajele „structurale” ale cursei au fost valorificate – sprijinul ei consistent in randul alegatorilor ce se identifica drept „moderati”, respectiv al celor cu varsta peste 45 de ani, au fost dublate de o prezenta la urne a acestor grupuri peste asteptari. Astfel, avantajul de aproape 4 la 1 in favoarea lui Sanders in randul alegatorilor tineri a fost limitat de numarul redus al acestora in procesul electoral. Cu toate acestea, victoria la limita creeaza probleme pentru Clinton, care castiga numai formal o cursa pe care „trebuia” sa o domine categoric. Alegerile din New Hampshire, unde Sanders este favorit, sunt o runda careia Clinton trebuie sa ii „supravietuiasca” pentru a continua cursa in doi a democratilor.

Sursa foto: eonline.com

Persoane de interes:    Donald Trump    Hillary Clinton    Ted Cruz   

infopolitic