Napolitano - Letta

Dupa doua luni de la alegerile neconcludente din Italia, Giorgio Napolitano si, implicit, Enrico Letta au reusit sa gaseasca solutia optima la impasul politic in care se afla peninsula, convingandu-i pe Bersani si Berlusconi sa renunte la disensiuni si sa accepte o varianta de compromis.

Letta a gestionat situatia intr-un mod rapid si convingator, prezentand noul cabinet la doar cateva zile de la numirea sa. Din noul Guvern fac parte fete noi ale politicii italiene, care au fost numiti tocmai pentru a crea imaginea unui executiv ce va combate coruptia endemica din Italia si care poate legitima adoptarea unor masuri nepopulare.

Guvernul Letta si prioritatile sale

  • Declaratiile lui Letta arata ca prioritatile noului guvern sunt gestionarea consecintelor crizei economice din Italia, schimbarea ritmului programelor de austeritate din Peninsula si din Europa, alaturi de reforma sistemului electoral italian.
  • Acesta este cel mai divers cabinet pe care l-a avut Italia pana acum, in termeni de gen – sapte din 21 de ministrii sunt femei-, rasa, si, compozitia politica a coalitiei de guvernare, fiind totodata si cel mai tanar cabinet din ultimii ani. Acest lucru este o caracteristica potrivita pentru Letta, in varsta de 46 de ani, cel mai tanar Prim-ministru al Italiei din 1954 pana in prezent.
  • Aproape jumatate din cabinet provine din propria coalitie de centru-stanga a lui Letta, insa cu patru partide politice diferite reprezentate si trei independenti, coeziunea politica a marii coalitii de guvernare este elemntul esential pentru obstacolele pe care le infrunta noul Guvern.
  • Printre cele mai mari provocari ale noului Guvern va fi gasirea unei modalitati de a continua achitarea datoriei externe si de a stimula cresterea lenta a economiei italiene, precum si elaborarea unor reforme electorale extrem de necesare, care ar ajuta la evitarea unei alte crize guvernamentale prelungite, asemenea celei din ultimele luni.
  • Noul Prim-ministru al Italiei, Enrico Letta, a declarat, luni, ca noul cabinet va actiona rapid pentru a stimula cresterea economica si pentru a crea locuri de munca, precum si ca va relaxa unele dintre masurile de austeritate nepopulare, adoptate in vederea consolidarii finantelor publice ale Italiei.
  • Letta afirmat ca efortul de a revigora economia Europei se afla in marea integrare europeana, dincolo de o moneda comuna si spre o uniune politica si bancara. In plus, acesta considera ca Europa poate redeveni un motor al dezvoltarii durabile numai daca se deschide, destinul intregului continent fiind strans legat intre tarile membre. Acesta a promis o serie de reduceri ale impozitelor pentru intreprinderile mici si mijlocii, precum si o intarziere a cresterii taxei pe valoarea adaugata, o forma de impozit pe consum, care a fost stabilita sa intre in vigoare in aceasta vara. Plata unui impozit nepopular pe locuinte va fi anulat, pentru a oferi Parlamentului timp sa lucreze la o reforma a taxei, care ar acorda o perioada de respiro familiilor, mai ales celora care au cea mai mare nevoie de aceasta.

Invingatorii si invinsii

  • De departe, cel mai mare invins al crizei politice este Bersani, un politician amabil, dar incolor, a carui cariera a atins probabil punctul final. Cel mai mare castigator pare a fi Berlusconi, care se afla in culmea gloriei, preluand conducerea sondajelor de opinie in fata formatiunii de centru-stanga si proiectand o imagine de om al statului, pe masura ce partidul lui Bersani se destrama.
  • Un alt castigator pare a fi Matteo Renzi, primarul de 38 de ani din Florenta, un adversar declarat al lui Bersani care, in schimb, este un politician dinamic si eficient. Succesul lui nu este fara rezerve. Berlusconi a reusit sa blocheze rapid, marti, posibilitatea ca acesta sa obtina functia de Prim-ministru. Cu toate acestea, Renzi este cotat de presa italiana ca urmatorul lider al PD. In orice caz, Renzi are nevoie de timp pentru a se stabili ca viitorul candidat de centru-stanga la urmatoarele alegeri. Renzi a fost vazut, pentru mult timp, ca un schimbator al jocului, avand abilitatea de a invinge tacticile vibrante ale miscarii lui Grillo – spre deosebire de Bersani – fiind de asemenea capabil sa atraga o mare parte a electoratului de centru-dreapta.
  • Daca Grillo este un castigator sau un invins este inca un subiect de dezbatut, insa exista semne ca ar putea pierde teren dupa un rezultat dezamagitor intr-un vot regional de weekend-ul trecut.
  • Totusi, un om iese in evidenta ca erou de neegalat. Napolitano, care a primit porecla de „Regele George”, a salvat inca o data tara dintr-un moment dificil  si si-a consolidat pozitia de cel mai popular politician.
  • In egala masura, trebuie observat ca alegerile si criza politica succesiva au subliniat inca o data problemele majore ale sistemului partinic italian. Dincolo de rezultatul neconcludent al confruntarii electorale, dincolo de ascensiunea miscarilor anti-sistem sau populiste, cel mai important aspect de notat este caracterul eclectic si necoerent din punct de vedere ideologic al dinamicii politice. Desemnarea lui Letta (ca solutie de compromis intr-o mare coalitie) arata inclusiv problemele de pozitionare ale stangii italiene – Letta este fostul lider al tineretului crestin-democrat (e drept, afiliat aripii de stanga a fostului partid crestin-democrat), fiind un politician a carui cariera a fost marcata de aceasta tranzitie. Departe de a fi o figura unificatoare, pozitia si trecutul lui Letta sunt relevante la finele acestei crize pentru divizarea puternica a spatiului politic italian si pentru lipsa evidenta a unor leadership eficient.

Concluzii

  • Letta este considerat a fi cea mai buna alegere a lui Napolitano. Reactiile Uniunii Europene nu sunt foarte clare inca, insa mai multi observatori apreciaza ca desemnarea unui cabinet va atrage reactii pozitive. Letta va fi capabil sa formeze o coalitie puternica nu doar datorita dinamismului politic de care da dovada, dar si datorita legaturilor sale stranse cu Berlusconi. Acest argument este sustinut de faptul ca Italia este o tara in care legaturile informale sunt foarte importante, unchiul lui Letta fiind unul dintre apropiatii fostului premier. Cu toate acestea, presa britanica preconizeaza ca Guvernul Letta nu va fi unul longeviv, indicand posibilitatea organizarii alegerilor anticipate pentru anul 2014.

© Sursa foto: asca.it


Administratorul