In ciuda faptului ca alegerile primare americane au intrat intr-o perioada de acalmie, in conditiile in care numai statul Wisconsin si-a ales delegatii care vor participa la votul din cadrul conventiilor nationale ale celor doua partide, dinamica celei mai recente confruntari ascunde mai multe surprize neasteptate in raport cu evolutia recenta a campaniilor.

In tabara democrata, in ciuda faptului ca este in continuare in fata lui Bernie Sanders, avand un avans consistent, atat in ceea ce priveste delegatii alesi in confruntarile de la nivelul statelor, cat si in ceea ce priveste sprijinul „super-delegatilor” (oficiali ai Partidului Democrat care beneficiaza de libertatea de a participa la votul oficial din cadrul conventiei formatiunii indiferent de rezultatul alegerilor din statul de resedinta), Hillary Clinton se afla in continuare in dificultate.

Wisconsin l-a preferat pe Sanders in detrimentul lui Clinton, fostul senator si Secretar de Stat, pierzand sase din ultimele sapte confruntari. Cuplat cu avansul lui Sanders in termeni de donatii (socialistul din Vermont continua sa domine topul candidatilor din perspectiva sumelor atrase), Clinton se afla sub presiunea de a demonstra ca este nu numai un candidat vizionar, ci si un politician capabil sa performeze in campanie in fata unui public democrat din ce in ce mai radical in raport cu revendicarile politice.

Media americane speculeaza ca rezultatul confruntarii din New York ar putea reprezenta un punct determinat al confruntarii democrate – o eventuala victorie a lui Clinton punand punct „insurectiei” conduse de Sanders si dand timp castigatoarei sa se pregateasca pentru infruntarea finala cu reprezentantul republicanilor (sau pentru pregatirea propriu-zisa a campaniei prezidentiale).

In tabara republicana, victoria lui Ted Cruz in fata lui Donald Trump in Wisconsin a fost salutata de catre media americane si de catre comentatorii apropiati taberei republicane drept un semnal al capacitatii establishmentului de a putea mobiliza cu succes resurse impotriva omului de afaceri aflat pentru moment in topul cursei republicane. Infrangerea suferita in Wisconsin demonstreaza pentru acestia faptul ca Ted Cruz poate fi un personaj suficient de unificator pentru o coalitie republicana suficient de diversa si fragmentata pana in acest punct al cursei electorale.

Totodata, Trump se afla la capatul unei saptamani extrem de complicate din punct de vedere politic si organizational. Posibilitatea de a strange majoritatea absoluta a delegatilor pare din ce in ce mai distanta, in conditiile in care Cruz pare a deveni punctul central al tuturor votantilor nemultumiti de actiunile omului de afaceri. Practic, toti candidatii inscrisi in cursa se gandesc in acest moment la posibilitatea unor voturi succesive in cadrul Conventiei republicane care va avea loc la Cleveland.

In  egala masura, media insista in continuare asupra problemei din interiorul taberei lui Trump. In afara de problemele in justitie ale managerului de campanie, acuzat de acte de violenta in interactiunea cu o jurnalista, media abunda de relatari depsre conflictele din interiorul organizatiei, lipsa pregatirii procesului de selectare a delegatilor (ceea ce poate face ca acestia sa il abandoneze pe Trump si sa il voteze pe Cruz in perspectiva unor voturi succesive in conventie) si lipsa de organizare a campaniei la nivelul unor state cheie in confruntarile viitoare.

Cu toate acestea, stabilirea candidatului republican in cadrul Conventiei si nu in urma alegerilor directe (Trump a revenit dealtfel asupra promisiunii sale de a sustine politicianul nominalizat de partid pentru presedintia SUA) reprezinta un cost politic ce poate atarna greu in balanta electorala, riscand sa indeparteze votantii de eventualul candidat. Totodata, Cruz pare optiunea establishmentului si o perspectiva moderata numai in raport cu principalul sau adversar  – in perspectiva infruntarii cu reprezentantul democrat, lucrurile pot sta mult mai complicat pentru republicani.

Sursa foto: hypeorlando.com


infopolitic