David Cameron

Guvernul britanic a publicat luni prima runda a bilantului privind competentele Uniunii Europene, cu sase documente care sublinieaza avantajele si dezavantajele apartenetei Regatului Unit la blocul UE. „Bilantul echilibrului competentelor” priveste sase domenii in care UE opereaza – piata unica, sanatatea, cooperarea pentru dezvoltare si ajutor umanitar, politica externa, sanatatea si bunastarea animalelor si siguranta alimentelor, si fiscalitatea. Documentul este primul dintr-o serie de patru materiale (ultimul fiind prevazut a fi prezentat publicului in toamna anului viitor). In total, autoritatile britanice vor analiza impactul apartenentei la Uniunea Europeana din perspectiva a 26 de politici comunitare.

Lansat anul trecut de William Hague, Ministrul de Externe, proiectul bilantului s-a transformat intr-un exercitiu de inventariere, mai degraba decat intr-un punct cheie pentru cererile ulterioare ale conservatorilor. Cu toate acestea, Hague a declarat ca intentia rapoartelor a fost de a se asigura ca dezbaterea din Marea Britanie este cat mai bine informata, considerand ca acestea reprezinta o contributie valoroasa nu numai pentru dezbaterea din tara, dar si pentru dezbaterile care au loc in alte tari europene, cu privire la viitorul UE.

Importanta documentului pentru dinamica politica europeana este dubla. Pentru prima oara, unul dintre guvernele statelor membre incearca sa realizeze o analiza a beneficiilor pe care apartenenta la UE le ofera. In al doilea rand, concluziile raportului sunt extrem de importante pentru politica pe care o va adopta Marea Britanie – organizarea unui referendum si pozitia cabinetului conservator depind in mod esential de concluziile acestei analize (principalul pas politic concret in raport cu UE facut de David Cameron in ultimul an).

Detalii ale bilantului

  • Premierul britanic David Cameron a promis ca va organiza un referendum privind apartenenta Regatului Unit la UE in 2017, daca va castiga urmatoarele alegeri generale, iar rezultatele bilantului privind echilibrul competentelor sunt concepute pentru a contribui la aceasta decizie.
  • Raportul considera ca bilantul furnizeaza cea mai extinsa analiza intreprinsa vreodata a impactului apartenentei tarii la UE. Conform declaratiei lui William Hague, aceste rapoarte intrunesc intr-un singur loc, pentru prima data, dovezi din tot spectrul, care ofera o imagine exacta si detaliata a impactului pe care Uniunea Europeana il are asupra vietii de zi cu zi. In unele cazuri, acestea au confirmat si ilustrat ceea ce politicienii britanici intuisera, iar in altele au adus in prim plan noi dovezi si perspective ale relatiei Regatului Unit cu blocul european.
  • Documentele se concentreaza foarte mult pe beneficiile aduse mediului de afaceri britanic furnizate de calitatea de membru in cadrul pietei unice, exemplificate prin cazul Vodafone, care considera ca nu ar fi beneficiat de o crestere globala a vanzarilor daca Marea Britanie ar fi adoptat alte standarde decat cele UE.
  • Bilantul saluta rolul UE in coordonarea normelor privind siguranta alimentara, canalizarea ajutorului acordat tarilor in curs de dezvoltare si stabilirea normelor de autorizare pentru companiile farmaceutice.
  • In ceea ce priveste unul dintre cele mai sensibile subiecte politice actuale – impactul imigrantilor asupra NHS (Serviciul National de Sanatate) – raportul a prevazut ca dovezile sugereaza ca libera circulatie a persoanelor aduce beneficii pentru sectorul de sanatate din Marea Britanie si pentru pacienti. Pe de alta parte, a observat ca o serie de parti interesate NHS si-au exprimat ingrijorarea cu privire la numarul mare de pacienti UE/SEE, care solicita tratament in Marea Britanie, fapt ce poate face presiuni in privinta capacitatilor si fondurilor NHS.
  • Rapoartele demonstreaza, de asemenea, importanta controlului national asupra fiscalitatii si asupra altor parghii economice, in timp ce sublinieaza beneficiile cooperarii in alte domenii, cum ar fi drepturile consumatorilor.
  • Pe de alta parte, bilantul a scos la iveala cateva exemple de reglementari sau practici specifice care dauneaza sau ar putea aduce prejudicii intereselor britanice. Unul dintre cele mai importante exemple a fost Directiva privind Timpul de Lucru, despre care s-au plans specialistii din domeniul sanatatii, prin care medicii juniori nu au reusit sa-si echilibreze volumul de munca. In plus, s-au gasit dovezi conform carora unele state membre au folosit metode indirecte pentru a introduce masuri fiscale, fara acordul fiecarui stat membru, de exemplu, prin comercializarea certificatelor pentru emisiile de carbon.
  • Ministrii au respins sugestiile ca acesta reprezinta un pas spre retragerea sau iesirea din UE, sustinand ca exercitiul este mult intarziat si ca va folosi la informarea in viitor in privinta luarii deciziilor, precum si la eforturile de reducere a birocratiei.

Reactiile partidelor britanice

  • Partidul Laburist a declarat ca nu se opune unei „analize factuale”, insa pune la indoiala momentul si motivatia din spatele exercitiului care a fost coordonat de catre Ministerul Afacerilor Externe si Cancelaria Prim Ministrului.
  • Liberal-democratii au declarat ca raportul ar trebui sa injecteze o doza bine-venita de realism in dezbaterea privind apartenentei Marii Britanii la UE. Fiona Hall, liderul grupului liberal-democrat din cadrul Parlamentului European, considera ca cel mai important lucru este ca se subliniaza ca Regatul Unit este un membru influent al pietei unice UE, fapt vital pentru piata fortei de munca si cresterea economica din Marea Britanie. In opinia sa, liberal-democratii au fost intotdeauna pasionati de imbunatatirea UE, insa trebuie sa fie clar ca bilantul echilibrului competentelor nu trebuie folosit cu scopul de a face o lista a puterilor care sa fie repatriate in Marea Britanie. Reprezentantii din Executiv ai liberal-democratilor au declarat luni ca tot ce a facut acest bilant a fost sa sublinieze, mai degraba decat sa slabeasca cauza apartenentei Marii Britanii la UE, fapt ce nu reprezinta mesajul la care au sperat multi conservatori.
  • Declaratia lui Cameron potrivit careia punctele de vedere ale Premierului in legatura cu Europa sunt clare si ca acesta considera ca este necesar ca opinia publica sa aiba dovezile si analiza, inainte de a lua o decizie privind apartenenta la UE, a fost criticata aspru de Partidul Independentei Regatului Unit – UKIP.
  • UKIP opineaza ca Premierul a fost „necinstit”, avand in vedere ca deputatii conservatori au votat pentru mai mult de 60% din propunerile legislative dezbatute in cadrul Parlamentului European, in acest an. Liderul UKIP, Nigel Farage, a reiterat ca membrii Partidului Conservator au renuntat de multa vreme la pretentia de a fi eurosceptici, angajandu-se total in proiectul UE..

Echilibrul de putere dintre Londra si Bruxelles

  • Conform bilantului efectuat de Whitehall, echilibrul de putere dintre Londra si Bruxelles este corect, in cele sase domenii cheie dezbatute in primul val de analize, fapt ce submineaza incercarile lui David Cameron de a renegocia relatia Marii Britanii cu UE.
  • Raportul sugereaza ca Marea Britanie nu este afectata in mod semnificativ de ceea ce face Bruxelles-ul si ca Regatul Unit beneficiaza, in mare parte, de relatia cu restul Uniunii. Un oficial guvernamental a declarat ca in niciunul dintre domenii nu a existat un dezechilibru al competentelor.
  • Constatarile par sa contrazica opinia Prim-ministrului, conform careia Marea Britanie are nevoie sa renegocieze modul in care interactioneaza cu UE, Cameron promitand in luna ianuarie ca este de parere ca tara sa poate obtine un nou acord in care marea Britanie se poate simti mai confortabil si in care toate tarile membre pot prospera.

Concluzii

  • Criticii considera ca acest bilant alimenteaza perceptia conform careia Marea Britanie este un partener ciudat, relativ detasat, predispus la cantarirea legaturilor cu Bruxelles-ul in termeni de costuri si beneficii, mai degraba decat prin angajamente depline in proiectul de unificare nascut din cenusa celui de-al Doilea Razboi Mondial. Desi argumentele documentului subliniaza beneficiile oferite de Uniunea Europeana, intreg exercitiul devine unul al paradoxurilor expuse de catre Marea Britanie: liderul Executivului cere evaluarea relatiei cu Uniunea Europeana, iar ministerele sau departamentele guvernamentale confirma beneficiile statului de membru al UE.
  • Premierul se afla sub presiune atat din partea partidului sau, cat si din partea opozitiei, cu precadere UKIP. In acest moment, Cameron trebuie sa potoleasca ambitiile colegilor de partid care cred ca Marea Britanie ar putea prospera in afara UE, considerand blocul o birocratie excesiva care risipeste fonduri si care ameninta suveranitatea parlamentelor nationale.
  • Cancelarul german Angela Merkel si Presedintele francez Francois Hollande au respins deja invitatia Marii Britanii de a reevalua competentele Comisiei Europene. Si, asa cum sublineaza Farage, Comisarul european pentru Piata Interna, Michael Barnier, a declarat ca Regatului Unit nu-i va fi permis sa repatrieze puterile din domeniul serviciilor financiare – de exemplu.
  • Un alt aspect demn de luat in considerare este acordul de liber schimb UE-SUA, in curs de negociere. Presupunand ca Partidul Conservator va castiga o majoritate la alegerile generale viitoare, posibilitate redusa, luand in calcul avandul laburist, ar lua, intr-adevar, Cameron in considerare posibilitatea Brexit-ului, avand in fata Parteneriatul de Comert si Investitii Transatlantic? Marea Britanie s-ar vedea practic exclusa din cel mai mare acord global de liber schimb. Raportul il pune, cel putin pentru moment, pe David Cameron in fata unei optiuni politice cu importante costuri electorale. Satisfacerea apetitului eurosceptic poate insemna evitarea unei promisiuni de aur – indiferent cat de exagerate sunt cifrele – in timpul cele mai grave crize economice din istorie. Este Cameron o astfel de persoana? Pare indoielnic. Pentru moment premierul britanic este prins intre logica propriului discurs si logica institutionala a propriului cabinet si sistem ministerial, pe care pare a fi ignorat-o consistent pana in acest moment.

© Sursa foto:  independent.co.uk


Administratorul