Desi derularea alegerilor primare din interiorul celor doua principale partide politice a continuat, alegatorii din Florida, Illinois, Missouri, Ohio si Carolina de Nord declarandu-si preferintele si in ciuda unor evidente aproape matematice cu privire la soarta campaniilor prezidentiale, identitatea nominalizarilor celor doua partide nu este mai certa decat inaintea scrutinului de marti, declarat unanim de presa americana „Super Tuesday II”.

In mod paradoxal, singura certitudine este retragerea din cursa a lui Marco Rubio, dupa ce senatorul din Florida s-a dovedit incapabil sa castige alegerile din statul de origine. Retragerea acestuia (plasat pe al treilea loc in cadrul cursei republicane, din perspectiva numarului de delegati stransi – 164) nu simplifica deloc lucrurile in tabara republicana, unde Donald Trump a reusit sa-si dubleze avansul, din perspectiva numarului de delegati, in fata urmatorului clasat, senatorul de Texas, Ted Cruz.

In tabara democrata, apelul exercitat de catre Bernie Sanders in randul tinerilor alegatori s-a dovedit insuficient, Hillary Clinton reusind sa castige toate competitiile electorale de saptamana aceasta. In acest moment, Clinton are sprijinul a 1614 delegati (dintre care 467 de superdelegati, lideri ai partidului care pot decide sprijinirea unui candidat indiferent de rezultatele voturilor), in timp ce Bernie Sanders este sustinut de numai 856 de delegati (dintre care 26 de superdelegati). Lipsa de sustinere a lui Sanders in special in randul populatiei mai in varsta, precum si in randul minoritatilor a facut imposibila repetarea scenariilor de la debutul confruntarii. Totodata, drumul pentru senatorul din Vermont este unul din ce in ce mai dificil – acesta are nevoie in acest moment de victorii la diferente mari in fata lui Clinton pentru a avea o sansa reala la nominalizare. Totodata, mai multe voci din cadrul partidului si-au exprimat scepticismul cu privire la oportunitatea continuarii campaniei sale, din mai multe motive. Pe de o parte, exacerbarea cursei prezidentiale risca sa duca la pierderea unor resurse importante in perspectiva campaniei directe contra republicanilor.

In conditiile in care din cauza donatiilor primite Sanders isi permite sa continue pe termen nedefinit campania, tot mai multi observatori chestioneaza importanta unei lupte pana in ultima clipa, in conditiile in care Sanders nu pare capabil sa construiasca o coalitie electorala castigatoare. Totodata, presa americana a chestionat importanta unei campanii desfasurate in state in care rezultatul din noiembrie va fi oricum defavorabil democratilor: chiar daca voturile din Dakota de Sud sunt importante pentru alegerile interne, sansele unui candidat democrat de a castiga alegerile prezidentiale in acest stat sunt pur teoretice. Mai mult, relatari „pe surse” sugereaza ca inclusiv Casa Alba si presedintele Obama se indoiesc de oportunitatea prelungirii unei campanii dincolo de uzantele americane obisnuite – este un precendet aproape neasteptat ca cele doua partide sa continue campanii atat de competitive atat de departe in anul electoral.

Din acest motiv, desfasurarea celor doua curse pastreaza, dincolo de matematica electorala, un element de nedefinit. Avand in vedere ca datele alegerilor primare sunt neschimbate de foarte multa vreme, o parte a acestor competitii au fost virtual simbolice in epoca moderna – alegatorii din New York sau California au votat practic candidatul „neincoronat” al partidului, nefiind tinta unor campanii electorale.

In tabara republicana, victoria lui John Kasich in Ohio, statul unde este guvernator si care acorda toti cei 66 delegati primului clasat, permite mentinerea in cursa a ultimului candidat moderat. Cu toate acestea, trebuie observat ca strategia lui Kasich este una cu foarte multe riscuri. Acesta nu mai are sanse matematice de a strange majoritatea delegatilor (in joc au ramas mai putine mandate decat Kasich are nevoie pentru o majoritate). Acesta mizeaza insa pe faptul ca niciunul dintre candidati nu va reusi sa stranga o majoritate, sperand ca in turul al doilea al voturilor delegatilor (care nu mai sunt conditionati de rezultatul alegerilor din statul pe care il repreznta) sa il desemneze candidat. Kasich nu mizeaza numai pe posibilitatea unor alegeri primare in care niciun candidat nu va stranga majoritatea, ci si pe apelul sau  – guvernatorul de Ohio s-a prezentat drept singurul republican care poate invinge in cursa electorala.

Cu toate acestea, mai multi observatori au subliniat dilema in care se afla republicanii, pentru care atat Cruz, dar mai ales Trump, reprezinta figuri mult prea radicale. Cu toate ca desemnarea unui tert este posibila (media americane au relatat inclusiv despre intalniri intre donatori ai partidului care au abordat posibilitatea lansarii candidaturii independente a unui tert) in cadrul Conventiei Nationale a partidului, nesocotirea votului popular acordat pentru primul clasat poate diviza partidul in perspectiva confruntarii cu nominalizarea democratilor.

Mult mai probabil, liderii si donatorii importanti ai partidului vor incerca sa se grupeze in jurul lui Ted Cruz, „raul mai mic” al competitiei republicane, in conditiile in care scenariul Kasich este unul cu posibile riscuri electorale. Sprijinul lui Romney pentru Cruz (in conditiile in care candidatul din 2012 a facut campanie in Ohio alaturi de Kasich inainte de votul de marti) arata reorientarea establishmentului republican. Cu toate acestea, faptul ca in cursa mai ramane un candidat in afara de Cruz este, paradoxal un avantaj pentru Trump, care isi poate pastra avantajul electoral – o cursa in doi ar putea sa ii ofere lui Cruz sansa de a strange toate voturile anti-Trump. Competitia in trei ii ofera o pluralitate omului de afaceri, care continua victorios o cursa electorala ce parea si pare in continuare improbabila.

Sursa foto: whileyouwereworking.co.za


infopolitic